Sondajul realizat de americanii de la IRI confirmă același trend: PDM crește, PAS scade

Un nou sondaj, aceeaşi evoluţie. Institutul Republican Internațional din SUA a publicat ieri un nou sondaj care confirmă creșterea intenției de vot față de Partidul Democrat și scăderea bruscă a Partidului Acțiune și Solidaritate. Şi PSRM pierde electoratul, potrivit sondajului IRI. Studiul mai arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar intra patru partide.   

Studiul IRI publicat în 15 noiembrie, arată că pentru Partidul Socialiștilor și-ar da votul 32 la sută dintre alegători, cu patru puncte procentuale mai puțin decât sondajul precedent din vară al aceluiași institut. Pe locul doi este Partidul Democrat din Moldova, cu 12 la sută, înregistrând o creștere de trei puncte procentuale în doar câteva luni.

Tot cu 12% sunt Partidul "Acțiune și Solidaritate" și Partidul Platforma "Demnitate și Adevăr". Partidul Maiei Sandu a înregistrat un declin de patru puncte procentuale.

Sondajul comandat de americanii de la IRI a fost realizat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie și are o marjă de eroare de plus minus 2,5%. Un sondaj realizat mai recent de Compania IMAS, în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie, arată aceleași tendințe. Potrivit IMAS, în topul preferinţelor electoratului rămâne PSRM, totuşi în ultimii doi ani socialiştii pierd din simpatia electoratului.

Pentru PSRM ar vota 27 la sută dintre alegători. Urmează Partidul Democrat, care se bucură de simpatia a aproximativ 16 la sută dintre alegători, în urcare cu cinci puncte procentuale faţă de luna iunie a acestui an. Binomul PPDA şi PAS înregistrează cea mai semnificativă scădere. La următoarele alegeri parlamentare, Partidul Platforma "Demnitate şi Adevăr" ar acumula numai 7 la sută din voturi, de două ori mai puţin decât în luna iunie, când a avut un vârf de încredere de 13 la sută.

Partidul Acțiune și Solidaritate pierde trei puncte procentuale și este preferat de doar șase procente dintre alegători. 

Atât sondajul IRI, cât şi studiul IMAS arată că formaţiunile prezente acum în Parlament ar rămâne în afara legislativului. Este vorba despre comunişti, liberali, liberali-democrați și PPEM. 

Pe aceeaşi temă