SONDAJ: Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina sunt considerate inamici ai Moscovei de către ruşi

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Ucraina sunt ţări ''ostile'' Mosovei, consideră ruşii chestionaţi în cadrul unui sondaj publicat joi de Institutul independent Levada, scrie agerpres.ro.

În schimb, potrivit sondajului realizat la sfârşitul lunii mai în rândul a 1.600 de persoane din 52 de regiuni ruse, Belarusul, China, Kazahstanul şi Siria sunt considerate ţări "prietene şi aliate" de către ruşi.

Numărul cetăţenilor ruşi care consideră Washingtonul ca fiind un inamic a crescut de la 37% în 2006 la 78% în 2018, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.

Unul din doi ruşi (49%) afirmă că Ucraina este o ţară "ostilă", potrivit sondajului. Această cifră s-a triplat de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Pentru prima dată, un număr mare de ruşi (38%) au menţionat Marea Britanie în rândul ţărilor "inamice", probabil ca urmare a otrăvirii pe 4 martie a fostului agent rus Serghei Skripal care a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Jumătate dintre persoanele chestionate (55%) au afirmat că au sentimente "negative" şi "foarte negative" faţă de Uniunea Europeană, în timp ce unul din trei ruşi (28%) au sentimente mai degrabă pozitive faţă de europeni, adaugă sondajul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu