Sondaj: Silvia Radu ar obține cele mai multe voturi la alegerile locale, urmată de Ion Ceban

Embed:

Candidatul independent la funcţia de primar al Capitalei, Silvia Radu, şi socialistul Ion Ceban vor merge în turul doi al alegerilor locale. Asta arată un studiu făcut public astăzi de Compania Intellect Grup. 

Potrivit rezultatelor, singurul candidat independent la funcţia de edil al municipiului Chişinău, Silvia Radu, este suţinută de 31 la sută din cei chestionaţi. Sociologii spun că ea a reuşit să câştige simpatia celor mai mulţi alegători, pentru că a decis să nu participe în show-uri politice.

"Acest candidat nu s-a lăsat implicat în campanie de show politică, de luptă murdară politică, de aceea s-a putut menţine la acelaşi raiting", a menţionat Ian Lisnevschi, director Intellect Grup.

La o diferenţă de opt puncte procentuale, Radu este urmată de socialistul Ion Ceban, pentru care ar vota 22,8 la sută din alegători. Pentru reprezentantul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase, şi-ar da votul sub 18 la sută dintre cei care au participat la sondaj. 

"La Andrei Năstase, printre punctele slabe putem să observăm că nu a putut să obţină susţinere din partea electoratului de dreapta, dar mai concret a partidului unionist. A doua greşeală este că acest candidat s-a lansat fără să se consulte cu partidul său de coaliţie. Aici mă refer la PAS", a precizat Ian Lisnevschi.

Candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Constantin Condreanu, ar acumula puţin peste 5 la sută, iar liberalul Valeriu Munteanu - aproape patru procente. Candidatul Partidului "ŞOR", Reghina Apostolova, care a fost exclusă din cursă, este susţinută de puţin peste doi la sută din persoanele chestionate. Restul candidaţilor ar acumula mai puţin de un procent fiecare. De asemenea, patru la sută dintre cei care au participat la sondaj au declarat că nu vor vota, iar 12 la sută au spus că nu ştiu pe cine să aleagă sau au ezitat să dea un răspuns.

Cercetarea mai arată că Silvia Radu se bucură de cea mai mare încredere dintre toţi candidaţii la funcţia de primar al Capitalei. Aproape jumătate dintre cei chestionaţi sunt siguri de ea. La o diferenţă mare, aceasta este urmată de socialistul Ion Ceban. 
Studiul a fost realizat în perioada 1-10 mai pe un eşantion de 1121 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus trei la sută.

Şi Barometrul Opiniei Publice, făcut public azi de Institutul de Politici Publice, a confirmat că în turul doi se vor bate Silvia Radu şi Ion Ceban. La o distanţă mare, pe locul trei, se plasează Andrei Năstase.

Şi în acest sondaj, Silvia Radu se bucură de cea mai mare încredere a oamenilor din Capitală - tocmai 38 la sută, iar în socialistul Ion Ceban - 32. Potrivit sondajului, Valeriu Munteanu şi Andrei Năstase sunt candidaţii în care locuitorii Capitalei au cea mai puţină încredere. Cel puţin şapte din 10 participanţi la sondaj spun că cei doi nu le inspiră nicio încredere.

Datele au fost colectate în perioada 19 aprilie - 9 mai, pe un eşantion de peste 1500 de persoane. Marja de eroare este de +/- patru la sută. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu