SONDAJ: Popularitatea cancelarului Angela Merkel crește odată cu scăderea sosirilor de refugiați

Popularitatea cancelarului german Angela Merkel crește în opinia publică germană, iar cea a dreptei populiste se diminuează, potrivit ultimelor două sondaje publicate după mai multe luni foarte dificile pentru cancelar din cauza afluxului de refugiați în țară, informează Agerpres.

Cota ei de popularitate în fața alegătorilor a crescut în o lună cu 9 puncte până la 59%, nivelul cel mai ridicat față de septembrie 2015, dată la care cancelarul german decisese să deschidă larg porțile țării migranților care fugeau în special din calea războiului din Siria, indică barometrul lunar al canalului public ARD. 

Această anchetă a fost realizată pe un eșantion de 1.500 de persoane de Institutul Infratest Dimap. 

De asemenea, familia politică a Angelei Merkel, Uniunile creștine CDU și CSU, câștigă două puncte în intențiile de vot. 

În alt sondaj, realizat pentru revista Stern și cotidianul Die Welt prin intervievarea a 2.500 de persoane de către Institutul Forsa, popularitatea Angelei Merkel crește cu două puncte, la 48%. 

"Peste trei sferturi dintre simpatizanții CSU o susțin din nou pe Merkel", subliniază directorul Forsa, Manfred Gullner. CSU, ramura bavareză a CDU, a fost vârful criticilor la adresa politicii de deschidere față de migranți a cancelarului din toamna 2015, declanșând o criză fără precedent între cele două formațiuni surori. 

Numărul solicitanților de azil intrați în Germania a scăzut masiv în cursul primelor șase luni ale anului în raport cu ritmul din toamna lui 2015, ca urmare a închiderii rutei balcanice, prin care venea cea mai mare parte a refugiaților, și a acordului între UE și Ankara pentru a stopa fluxul dinspre Turcia. În mai și iunie, acest număr s-a redus la 16.000 lunar. Totuși, pe ansamblul primului semestru, el s-a stabilizat la nivelul destul de important de 226.000. În întregul an 2015, fusese înregistrat un număr record de un milion de sosiri. 

În acest context, mișcarea de dreapta populistă Alternativa pentru Germania (AfD) este în scădere de popularitate în cele două sondaje realizate la începutul lunii iulie, după o creștere spectaculoasă în lunile anterioare. 

Popularitatea AfD a scăzut cu un punct la 9%, potrivit sondajului Stern/Welt, și cu 3 puncte la 12%, potrivit celui al Infratest. Această mișcare plătește astfel pentru luptele interne între șefii săi și disensiunile cu privire la direcția de urmat. 

Sondajele nu precizează în ce măsură șocul provocat în Europa de votul britanicilor în favoarea unei ieșiri din UE a putut contribui sau nu la diminuarea simpatiilor pentru AfD, mișcare foarte eurosceptică. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu