Sondaj: Patru partide acced în viitorul Parlament. PDM creşte în preferinţele electoratului

Embed:

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar accede în legislativ. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, în această ordine.

Partidul Democrat se numără printre formaţiunile care cresc în preferinţele electoratului. Acestea sunt concluziile celui mai proaspăt barometru socio-politic, realizat de către IMAS, la comanda Partidului Democrat din Moldova şi făcut public astăzi.

Potrivit IMAS, Partidul Socialiştilor se menţine în topul preferinţelor electoratului. Mai exact, sondajul arată că pentru socialiști ar vota aproximativ 29 la sută dintre alegători, ceva mai mulţi decât în noiembrie şi faţă de acum un an, dar în scădere vertiginoasă faţă de 2016, cu 9 puncte procentuale.

Partidul Democrat din Moldova este cea de-a doua formaţiune politică ce ar accede în viitorul Parlament. Democraţii se bucură de simpatia a aproximativ 17 la sută dintre alegători, continuând trendul de îmbunătăţire a ratingului faţă de acum o lună, dar şi faţă de anul precedent.

În ultimii doi ani însă, numărul celor care şi-ar da votul pentru democraţi a crescut de patru ori.

La următorul scrutin parlamentar, pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-ar da votul 9,8 la sută dintre participanţii la sondaj, ceva mai mulţi decât acum o lună, dar în scădere cu peste şase puncte procentuale faţă de luna decembrie a anului trecut.

Iar Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr ar aduna 8,9 la sută din voturi.

Aflat în opoziţie, binomul PAS-PPDA, din vara şi până în toamna acestui an, a înregistrat o scădere semnificativă.

Studiul IMAS mai arată că PCRM și Partidul Șor sunt la limita pragului electoral pentru partide, de 6 la sută.

Astfel, pentru comunişti ar vota 5,3 la sută dintre alegători, iar pentru Partidul Șor puţin peste 5 procente.

Este de menționat faptul că s-a redus considerabil numărul alegătorilor indeciși.

Potrivit sondajului, 14,1 la sută dintre moldoveni au spus că nu știu pentru cine vor vota sau nu spun, comparativ cu 17,9 la sută câţi erau în noiembrie.

Sondajul IMAS a fost efectuat în perioada 11 - 23 decembrie, pe un eșantion de peste 1500 de respondenți din 108 localități. Marja de eroare este de plus minus 2,5%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu