Sondaj: Moldovenii sunt dezamăgiți de acutala Guvernare

Embed:

Trei din patru moldoveni sunt nemulţumiţi de schimbările produse în domeniul justiţiei. Datele se regăsesc într-un studiu sociologic efectuat în contextul împlinirii a 100 de zile de activitate a Guvernului Sandu.

Potrivit sondajului realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, majoritatea moldovenilor, 60%, cred că, în prezent, lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită. Alţi 24 la sută dintre respondenţi au spus că evenimentele din interiorul ţării merg în direcţia bună, iar 16 % se arată nedumeriţi de direcția de dezvoltare pentru care pledează guvernarea de la Chişinău.

Majoritatea moldovenilor cred că acţiunile actualei guvernări nu contribuie la dezvoltarea democraţiei. Este destul de mic numărul celor care au răspuns că în ţara noastră democrația funcționează eficient. Doar 6% spun că sunt foarte mulţumiţi și încă 19% - mulţumiţi de democrația din țară. Totuşi, cei mai mulţi, 66% dintre respondenţi, cred că democraţia rămâne doar pe hârtie. 

Sociologii i-au întrebat pe moldoveni şi cum apreciază schimbările din diferite domenii de activitate. Deşi cele mai multe dintre promisiunile făcute de actuala guvernare s-au referit la reformarea justiţiei, 75% dintre respondenți au spus că sunt nemulţumiţi de schimbările care se produc în acest domeniu. În acelaşi timp, 69 la sută dintre moldoveni au apreciat negativ schimbările făcute de actuala coaliţie în partea ce ţine de activitatea autorităților publice centrale. E mare şi numărul celor nemulţumiţi de modificările din sistemul de pensii. Ponderea acestora e de 65%. Nici la capitolul reforme economice, moldovenii nu susţin acţiunile puterii. 62 la sută dintre respondenţi s-au arătat dezamăgiţi de schimbările din acest sector.

Sondajul a fost realizat în perioada 11 - 20 septembrie, pe un eşantion de aproximativ 1200 de persoane, fiind aleasă metoda cantitativă, în bază de chestionar. Marja de eroare este de plus minus trei la sută. Comanditarii studiului sunt filiala ucraineană de Sud a Asociaţiei Sociologice din Ucraina şi Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, care a suportat cheltuielile pentru studiu. Responsabilul de comunicare cu reprezentanţii mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, ne-a confirmat că instituţia a fost informată cu privire la realizarea sondajului "Vox Populi".

Lasă un comentariu