Sondaj Lake Research Partners: Peste 60% din cetăţenii Republicii Moldova vor schimbarea sistemului electoral

Cetăţenii vor schimbarea sistemului actual de vot. Peste 60 la sută se pronunţă pentru schimbarea acestuia. Asta arată cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodata în Moldova, pe un eşantion de peste 12.322 de subiecţi, cu o marjă de eroare de doar 0,8 la sută, realizat în lunile aprilie - mai de o prestigioasă companie americană Lake Research Partners.

Majoritatea cetățenilor consideră că sistemul electoral actual din Republica Moldova are nevoie de modificări serioase. 61 la sută vor ca sistemul electoral să fie schimbat, în timp ce doar 29 de procente doresc să fie păstrat sistemul actual.

Cel mai mare sondaj realizat vreodată în Republica Moldova mai arată că majoritatea consideră că deputații ar trebui aleși în baza votului uninominal sau mixt.

Astfel, 40 la sută s-au pronunţat pentru sistem uninominal, iar 17 % - pentru cel mixt. Doar 35% se pronunță pentru actualul sistem pe liste de partid.

Sistemul dorit de cetăţeni, cel mixt sau uninominal, presupune alegerea directă a deputaţilor, aşa cum este ales preşedintele sau primarul.

De altfel, cetăţenii continuă să vrea şi alegerea preşedintelui prin vot direct. Același sondaj arată că 95 la sută dintre moldoveni vor să aleagă şeful statului şi doar patru procente ar dori să se revină la alegerea preşedintelui de către Parlament.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie - mai 2017, în 382 de localităţi, cu excepţia celor din regiunea din stânga Nistrului. 

Amintim că deputaţii au votat în prima lectură cu o majoritate largă de 74 de voturi un proiect de compromis între votul uninominal şi mixt, iar varianta comasată presupune schimbarea sistemului actual de vot pe liste în votarea directă a deputaţilor pentru minim jumătate din locurile viitorului legislativ.

Cu toate că sondajul arată clar dorinţa cetăţenilor de a vota direct depuţatii, câteva partide din opoziţie şi ong-urile afiliate lor au încercat timp de mai multe zile să facă proteste îndreptate împotriva voinţei cetăţenilor de a vota direct deputaţii.

Protestele însă au eşuat, la ele fiind prezenţi în mare parte doar reprezentanţii celor care le-au organizat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu