Sondaj: Cine este principalul favorit în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă

Principalul candidat republican Donald Trump are un mare avans în cursa pentru nominalizare pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2016, susţinut de 40,6% dintre cei intervievaţi, plasându-se cu mult înaintea rivalilor săi republicani, arată un sondaj Reuters-Ipsos, scrie romanialibera.ro.

Sondajul, efectuat pe un eşantion de 582 de persoane, arată că Trump ar obţine cel mai mare procent de voturi, aproape egal cu cel al următorilor săi patru rivali luaţi împreună, senatorul de Texas Ted Cruz (10,5%), fostul neurochirurg Ben Carson (9,7%), fostul guvernator al Floridei Jeb Bush (9,2%) şi senatorul de Florida Marco Rubio (7,2%).

Într-o ipotetică confruntare electorală între principalul candidat democrat la Casa Albă Hillary Clinton şi Trump, Clinton are un avans statistic nesemnificativ între 41,4 şi 40,8% din voturi, notează Reuters.

Trump conduce în sondajele naţionale ale alegătorilor republicani de luni de zile. El are de asemenea un avans în unele sondaje în statele care încep să voteze Iowa şi New Hampshire, cu alegerile "caucus" (prima etapă de selectare a candidaţilor pentru Casa Albă n.r.) în Iowa la doar câteva zile distanţă pe 1 februarie.

Un sondaj separat Reuters-Ipsos vineri arată că revigorarea economiei SUA este o preocupare majoră pentru alegători. Preocupările economice au ajuns pe locul doi după temerile legate de terorism, în urma atacurilor comise de Statul Islamic anul trecut la Paris, mai notează Reuters.

Acest sondaj, cu participarea a 1.614 respondenţi, arată că terorismul este o mare îngrijorare (20,3%), dar preocupările legate de economia Statelor Unite urmează îndeaproape (18,2%).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu