Sondaj: Care partide ar accede în Legislativ dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Embed:

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede doar patru partide. Astfel, fotoliile de deputat ar putea fi împărțite între PSRM, PPDA, PDM și PAS. Cel puțin asta arată rezultatele sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova.

Potrivit studiului, cele mai multe voturi în exercițiul electoral, aproximativ 50 la sută, le-ar obține Partidul Socialiștilor. Cifra este puțin mai mică comparativ cu datele prezentate acum trei luni.

Pe locul doi s-a poziţionat partidul condus de Andrei Năstase. Pentru PPDA ar vota aproape 16 la sută din cei chestionați.

Dacă în aprilie, locul doi revenea formațiunii PAS, de această dată, sondajul relevă o schimbare de poziție cu PPDA. PAS se află în cădere și ar obține doar 11% din sufragii. Formațiunea a pierdut tocmai opt puncte procentuale față de datele precedente.

13,5 la sută din cei intervievați au spus că vor să-i vadă în Parlament pe democrați. PDM a crescut în sondaj cu aproximativ trei la sută față de rezultatele din aprilie curent.

Studiul mai arată că Partidul Comuniștilor, formaţiunea "Partidul Nostru" și Partidul "Șor" nu vor trece pragul electoral, acumulând sub trei la sută din voturi. Rezultatele sunt similare celor de acum trei luni.

Același sondaj mai arată că încrederea în președintele țării este în scădere cu 2%. 50 la sută din respondenți îl simpatizează pe președintele Igor Dodon.

Iar prim-ministrul Pavel Filip a crescut în sondaje cu aproximativ 10%. Pentru șeful executivului au optat peste 14 la sută din intervievați.

Top trei este încheiat de liderul PPDA, Andrei Năstase în care au încredere peste 11% din respondenți. Și de această dată, liderul PAS, Maia Sandu se află în spatele lui Năstase. Încrederea pentru Sandu a scăzut dramatic de la 21% la puțin peste cinci la sută.

La fel ca și în urmă cu trei luni, în liderul comuniștilor, Vladimir Voronin au încredere peste 3 la sută, iar președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, se bucură de simpatia a 3,2% din respondenți.

Topul este continuat de socialiștii Zinaida Greceanîi și Ion Ceban. Pentru președintele Parlamentului Andrian Candu s-au pronunțat 2,4%, în creștere față de ultimul sondaj.

Studiul a fost realizat în perioada 26 iunie - 7 iulie 2018, pe un eșantion de 1195 de persoane din 81 de localități şi are o marjă de eroare de 3%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu