Sondaj: 90 la sută dintre moldovenii din diasporă susţin iniţiativa PDM privind sistemul uninominal. PAS, PDA şi PLDM se opun

Embed:

Inițiativa Partidului Democrat din Moldova de modificare a sistemului electoral prin trecerea la votul uninominal la alegerile parlamentare, care i-ar permite diasporei să fie reprezentată de propriii deputați, dar și retragerea mandatelor de deputați de către cetățeni, este susținută masiv de concetățenii noștri de peste hotare. Potrivit Barometrului Diasporei, realizat de compania IMAS, aproape 90 la sută din respondenți au declarat că sunt pentru această inițiativă a PDM și doar 10 la sută s-ar opune.

88 la sută dintre moldovenii din afara țării doresc să-și aleagă deputați care să-i reprezinte în Parlament. De asemenea, 79 la sută sunt de acord ca cetățenii să le retragă mandatele aleșilor, care își încalcă promisiunile electorale.

Potrivit sondajului, 72 la sută din reprezentanții diasporei vor ca, la următoarele alegeri parlamentare, deputații să fie aleși prin sistem uninominal sau mixt.

În același timp, doar 25 la sută se pronunță pentru actualul sistem, bazat pe liste de partid.

De asemenea, majoritatea cetățenilor din diasporă susțin micșorarea numărului de partide politice și a numărului de deputați, precum și introducerea votului electronic.

Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu va fi cel mai avantajat de sistemul uninominal. Așa cred 42 la sută dintre moldovenii de peste hotare.

Și asta chiar dacă PAS a anunțat că este categoric împotriva votului uninominal.

Alți 10 la sută spun că ar avea de câștigat PDM.

Barometrul Diasporei a fost realizat de IMAS în perioada 17 februarie - 7 martie 2017.

La sondaj au participat aproximativ 600 de cetăţeni cu vârsta de peste 18 ani, aflaţi peste hotarele ţării, iar intervievarea a fost făcută la telefon. Marja de eroare este de plus minus patru la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu