ȘOMERII NU VOR SĂ LUCREZE: Cererea pentru un post de muncă în ţara noastră este în cădere liberă

Embed:

Cererea pentru un post de muncă în ţara noastră este în cădere liberă. Într-un singur an, numărul celor care au încercat să-şi caute un job prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a scăzut cu 15 la sută. Emigrarea, salariile mici, dar şi faptul că există oameni care pur şi simplu nu vor să lucreze, sunt printre principalele motive ce explică fenomenul.

O razie prin Capitală demonstrează că unii şomeri preferă să cerşească. Spre exemplu, la poarta bisericii de la cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală pot fi văzuţi zilnici mai mulţi bărbaţi care, la prima vedere, sunt apţi de muncă. Întrebaţi de ce nu merg să lucreze, ei invocă probleme de sănătate.

Unii au dat bir cu fugiţii când au văzut camera de filmat.

Angajaţii cimitirului spun că oamenii care cerşesc nu vor să muncească şi preferă mai degrabă să stea cu mâna întinsă.

"Sunt de la vârsta de 20, 25, 26 de ani, iată aşa. Noi le-am spus să vină la lucru că trebuiesc lucrători. Lumea îi ocărăşte dar le dă mâncare, le dă de băut, le dă bani, le dă haine şi lor lii bine aşa. Fac bai că se întâmplă câte un om cu o maşină mai scumpă şi câte 100 şi 200 le dau", a spus portarul la cimitirul "Sfântul Lazăr", Alexandru Bujor.

Agricultorii din întreaga ţară spun că au nevoie mai mult ca niciodată de braţe de muncă. Ei susţin că în prezent, le vine foarte greu să găsească zilieri.

"Lipsa braţelor de muncă este o problemă, din considerentul că oamenii de agricultură fug. Am avut experinţă când am luat la cules şi au pus şi veştedă şi verde şi întradevăr este complicat şi calitate", a spus agricultorul, Veronela Pruteanu.

"Noi aducem în mod organizat la Durleşti tocmai din satul Stejăreni, aproape de Leuşeni îb fiecare dimineaţă 40 de kilometri în colo, 40 înapoi. Este o problemă şi trebuie să se găsească cât mai rapid o soluţie că de altfel, nu o să avem cu cine face agricultură", a spus agricultorul, Diana Crudu.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă afirmă că numărul persoanelor care apelează la serviciile instituţiei pentru a-şi găsi un job este într-o continuă scădere.

"Locuri de muncă sunt la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar din păcate 70 de % din locurile de muncă sunt înregistrate în sectorul urban, iar majoritatea şomerilor, circa 70 % trăiesc în mediu rural, astfel astfel este o discrepanţă dintre cererea şi oferta de muncă", a spus şeful adjunct de direcţie în cadrul ANOFM, Ion Stângaci.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în total în prezent sunt înregistraţi peste 13 mii de şomeri.

Lasă un comentariu