Șomerii necalificați și în special tinerii dezavantajați se vor putea încadra mai ușor în câmpul muncii

Embed:

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja mai ușor în câmpul muncii. Astăzi a fost lansat Programul pilot de instruire la locul de muncă conform necesităților pieții muncii, adresat șomerilor necalificați, în special tinerilor dezavantajați.

Programul pilot se va desfășura cu suportul financiar acordat de către Proiectul Organizației Internaționale a Muncii "Promovarea ocupării tinerilor" și va fi implementat de către ANOFM. Beneficiarii Programului vor fi persoanele cu vârsta între 18-35 ani care nu dețin o calificare pe piața muncii și sunt în căutarea unui loc de muncă.

Instruirea la locul de muncă se înscrie în Strategia Națională de ocupare a forței de muncă pe anii 2017-202, care are drept scop reintegrarea persoanelor aflate în șomaj, îndeosebi tinerii, pe piața muncii, sporirea angajării acestora, corelarea necesităților pieții muncii cu oferta forței de muncă, cât și crearea locurilor de muncă decente.

Programul de formare profesională va fi realizat de către școală și angajator, conform standartelor ocupaționale, prevăzând 10-15% teorie și 85-90% practică. În finalul procesului de instruire, beneficiarul va primi un certificat de calificare și va fi angajat în cadrul agentului economic la care a fost instruit.

În deschiderea evenimentului, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a menționat că instruirea profesională la locul de muncă este oportună și necesară în condițiile diferenței între cererea și oferta forței de muncă și a schimbărilor rapide pe piața muncii:

"Doar o forță de muncă bine instruită și calificată poate fi competitivă și răspunde solicitărilor angajatorilor. Sperăm că în curând cifra șomerilor din țara noastră va descrește iar angajatorii vor fi tot mai cointeresați de a-și pregăti specialiști conform cerințelor lor", a menționat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.

Coordonatorul Proiectului "Promovarea ocupării tinerilor", Violeta Vrabie a declarat că Programul de grant acordat de OIM vine să susțină Republica Moldova în procesul de implementare a acțiunilor ce țin de ocuparea forței de muncă, prin generarea de oportunități de muncă decente pentru populația țării, inclusiv pentru tineri. 

Raisa Dogaru, directorul ANOFM a subliniat că în ultimii ani se atestă o creștere a numărului de locuri vacante pe anumite domenii, iar lipsa cadrelor calificate îngreunează procesul de angajare.

"Vom analiza și indentifica domeniile care înregistrează cele mai multe posturi vacante și vom instrui specialiști pe aceste sectoare, astfel încât să sporim nivelul de angajabilitate în țara noastră", a afirmat directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

Conform datelor Biroului Național de Statistică în trimestrul I al anului 2017,  rata șomajului a înregistrat valoarea de 6,3 % sau  75,8 mii șomeri,  în rândul tinerilor (vârsta 15-24 ani) a constituit 12,7% sau 10,2 mii, în categoria de vârstă 15-29 ani, adică 11%. 30,9% din numărul total de tineri din vârsta 15-29 ani, nu studiază în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la nici un fel de instruiri în afara sistemului formal de educație.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu