Şomajul din spaţiul monedei unice a înregistrat un nou record

Embed:

Situaţia economică din zona euro nu dă semne de îmbunătăţire, iar acest lucru se reflectă pe piaţa muncii. Şomajul din spaţiul monedei unice a înregistrat un nou record, conform ultimelor date ale agenţiei europene de Statistică, Eurostat.

Conform datelor Eurostat, 12 la sută dintre locuitorii spaţiului monedei euro sau aproape 19 milioane de oameni nu au avut un loc de muncă în noiembrie 2012. Cea mai mare rată a şomajului, de 27 la sută, a fost înregistrată în Spania, ţară împotmolită într-o recesiune profundă. Pe locul doi s-a clasat Grecia cu un nivel de 20 la sută. La polul opus se află Germania cu 5,4 la sută şi Austria, unde nivelul şomajului este de doar 4,5 la sută.

Cât piveşte numărul şomerilor în Uniunea Europeană, acesta a rămas neschimbat. În total, 26 de milioane de europeni nu lucrează. Despre măsurile pentru crearea locurilor de muncă, dar şi pentru stimularea creşterii economice în zona euro, au vorbit astăzi cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul grec, Antonis Samaras, aflat într-o vizită la Berlin.

"Vom vorbi despre situaţia din Europa, deoarece trebuie convenită o coordonare politică puternică până în iunie 2013. Încă este foarte mult de lucru", a declarat cancelarul german de stat, Angela Merkel.

Deşi întrunirea celor doi lideri europeni a avut loc cu uşile închise, Angela Merkel şi Antonis Samaras au făcut câteva declaraţii pentru presă. Premierul Greciei a vorbit despre faptul că ţara sa depune eforturi enorme, ca să iasă din criză.

"Încercăm să recâştigăm încrederea cetăţenilor europeni şi a pieţelor financiare. Am implementat numeroase măsuri şi noi legi, pentru a garanta că facem tot ce ne stă în puteri", a subliniat prim-ministrul Greciei Antonis Samaras.

La rândul său, Angela Merkel a lăudat străduinţa Guvernului de la Atena de a reduce datoria mare a Greciei, prin măsuri dure de austeritate. Criza din Grecia, dar şi din zona euro, în general, a fost abordată şi de Forumul Economic Mondial în raportul Riscuri Globale 2013. Conform specialiştilor, instabilitatea din această regiune va afecta perspectivele la nivel internaţional, iar riscul unui eşec financiar nu poate fi eliminat în totalitate. În afara de aceasta, o altă ameninţare majoră asupra economiei mondiale reprezintă catastrofele naturale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu