Soluţii pentru combaterea muncii la negru. Ce spun experţii

Pentru a combate fenomenul "salariilor în plic", trebuie simplificat sistemul social şi de plăţi la bugetul asigurărilor sociale de stat , la fel şi poverile fiscale pentru plătitori. Asta ar motiva angajatorii, dar şi angajaţii să evite practicarea muncii nedeclarate. Este concluzia celei de-a 13-a ediţii a Monitorului Social prezentat astăzi, de către IDIS "Viitorul".

"Munca nedeclarată şi achitarea salariilor în plic reprezintă implicaţii grave în sistemul asigurărilor sociale şi de sănătate, pentru respectarea dreptului la pensie şi dreptului la asigurări împotriva accidentelor la locul de muncă", a precizat Viorica Antonov.

Totodată, Viorica Antonov susţine că sancţiunile aplicate sunt prea mici şi este nevoie de o motivaţie mai serioasă.

"În prezent, sancţiunile sunt foarte mici pentru a descuraja agenţii economici şi persoanele fizice astfel ei continuă să plătească salariile în plic. Pentru aceasta este nevoie de o motivaţie serioasă şi credem că experienţa altor state ar putea sugera unele politici din perspectiva unui design instituţional mai eficient", susţine Viorica Antonov.

În studiul prezentat, autoarea propune un şir de recomandări privind diminuarea muncii nedeclarate. "Un pachet de compensaţii şi beneficii pentru angajaţi şi o politică fiscală armonizată pentru angajatori, găsirea modalităţilor eficiente de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată", a mai propus expertul.

Publika.md menţionează că, potrivit datelor raportate de Inspecţia Muncii, pentru perioada ianuarie-martie 2012 au fost întocmite procese–verbale de control şi consemnate 21.062 de încălcări a legislaţiei muncii, dintre care 9024 au constituit încălcări în domeniul relaţiilor de muncă şi respectiv 12.038 încălcări privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu