SOLUŢIE pentru mirosul urât din Bubuieci! S-a decis construirea un sistem modern de epurare a apelor reziduale

Embed:

Locuitorii din comuna Bubuieci sunt bucuroşi pentru că vor scăpa de mirosul urât care provine de la groapa de gunoi din localitate. Asta după ce autorităţile au decis să construiască un sistem modern de epurare a apelor reziduale. Pe de altă parte ecologiştii susţin că pentru rezolvarea completă a problemei, este necesară construcţia unei fabrici de prelucrare a deşeurilor.  

Oamenii din localitate sunt deranjaţi mai bine de opt ani de mirosul urât care provine de la groapa de gunoi. Lilia Moraru din cumuna Bubuieci locuieşte în apropierea groapei de gunoi. Femeia spune că din cauza mirosului urât cei doi nepoţi ai săi evită să petreacă timpul la ea:

"Chiar şi iarna miroase când e zăpadă şi e îngheţat, eu nu ştiu ce vom face noi. Şi avem copii mici, nu putem, intrăm înapoi în casă".

Deşi unii localnici sunt mulţumiţi de decizia Consiliului Municipal, alţii consideră că renovarea staţiei de epurare existente ar fi mai eficientă:

"Acolo staţia este, trebuie să pui tehnologii noi şi să o aducă la condiţiile care trebuie".

"Eu credeam că ei o să facă o uzină, dar ei acolo o să scurgă apa din toate deşeurile şi o să curgă apa, ce e asta? Deşeurile doar rămân".

Specialiştii în ecologie susţin că staţia de purificare a apelor va rezolva parţial problema.

"Va fi soluţionată problema purificării numai a levigatului, care se face de la aceste deşeuri, dar rămâne o altă problemă, ele tot trebuie prelucrate aceste deşeuri, că dacă ele vor sta cum sunt acum, acolo va merge procesul anaerob de fermentare", a precizat Constantin Bulimaga, șef de laborator la Institutul de Ecologie, AŞM.

Echipamentul pentru prelucrarea deşeurilor industriale va fi procurat de la o firmă canadiană. Întrucât Regia Autosalubritate nu dispunea de bani pentru implementarea proiectului, cheltuielile au fost acoperite de Primăria Chişinău, printr-o decizie a Consiliului Municipal. Preţul lucrărilor este de 12 milioane de lei.

Acum două luni, oamenii din Bubuieci au organizat proteste şi au blocat accesul autospecialelor către groapa de gunoi. Ei au cerut Primăriei Chişinău ca din luna mai să nu mai depoziteze acolo deşeurile menajere. Aşa că temporar gunoiul va fi dus pe teritoriul staţiei de epurare, de pe strada Lunca Bâcului din sectorul Ciocana. Funcţionarii au obţinut şi avize de la Agenţia Ecologică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu