Soluția propusă de Berlin pentru recentul conflict dintre Rusia și Ucraina

Germania şi Franţa ar putea juca rolul de mediatori între Ucraina şi Rusia pentru a evita ca tensiunile dintre cele două ţări să degenereze într-o "criză gravă", a declarat  ministrul german de externe, Heiko Maas, scrie libertatea.ro.

Acesta a afirmat că Franţa şi Germania – două state membre ale UE care mediază conflictul din Donbas (estul Ucrainei) – ar putea să "depună eforturi împreună şi, dacă este necesar, în calitate de mediatori, pentru a evita ca acest conflict să ducă la o criză gravă". Potrivit acestuia, tensiunile din jurul Crimeii şi în estul Ucrainei reprezintă un pericol pentru securitatea Europei şi amândouă (ţările) ne vom angaja să ajungem în cele din urmă la o soluţie politică pe care ar fi trebuit să o găsim de mult timp.

Germania ceruse anterior Moscovei returnarea navelor şi punerea în libertate a marinarilor capturaţi duminică, 25 noiembrie, de către marina rusă în Marea Azov, situată între Ucraina şi Crimeea anexată în 2014 de către Rusia, şi a calificat drept „inacceptabilă” blocarea acestei căi maritime.

De asemenea, Franţa a cerut eliberarea marinarilor şi restituirea navelor. "Nimic nu pare să justifice această folosire a forţei de către Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez. O reuniune, cu participarea reprezentanţilor Rusiei şi Ucrainei, era planificată – cu mult timp înainte – pentru astăzi, la Berlin, în Germania. 

Directorii politici ai afacerilor externe din cele patru ţări urmau să se întâlnească în cursul zilei în capitala germană, o "primă ocazie de a aduce împreună părţile aflate în conflict", a explicat Maas.

Citeşte şi: Conflictul din Marea Azov. Parlamentul Ucrainei a aprobat legea marțială

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu