Soluţia pentru alegerea preşedintelui: "Liderii AIE îl conving pe Dodon să plece din PCRM şi să treacă de partea lor"

De doi ani, Moldova nu are un preşedinte. În toată această perioadă, societatea asistă la circul în care se pare că politicienii se simt ca peştele în apă. În afară de discuţii interminabile despre cine este vinovat de crearea crizei constituţionale şi politice, mai mult nimic. De parcă demnitarii s-ar încăpăţâna să demonstreze că nu dau doi bani pe poporul care i-a ales şi datorită căruia, au ajuns în fotoliile moi din Parlament.

Se caută, totuşi, şi soluţii pentru ieşirea din criza politică, însă, deocamdată, nu a fost găsită niciuna care să-i mulţumească pe toţi exponenţii politici. Iar vocile care susţin că pur şi simplu nu se vrea alegerea preşedintelui sunt din ce în ce mai multe. Unii spun că vinovaţi sunt comuniştii, alţii, că liderii din AIE, iar cei mai mulţi, că de fapt, fiecare partid din Parlament îşi are partea sa de vină.

Şi deoarece aleşii poporului nu au ajuns la un compromis, reprezentanţii societăţii vin şi ei cu scenarii, cu speranţa că unul dintre acestea le va cădea pe plac politicienilor noştri.

Interpretul Nicu Ţărnă este de părere că salvarea poate veni de la comunistul Igor Dodon, însă doar dacă liderii AIE vor mai lăsa din ambiţii. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii "Replica", de la Prime.

"Cred că este o soluţie pentru alegerea preşedintelui. Fără ambiţie, AIE ar trebui să negocieze cu Igor Dodon, să-l convingă să iasă din Partidul Comuniştilor, să-şi creeze propriul partid, cu ataşamentul său declarat faţă de moldovenism, şi să continue pe această linie", a precizat Nicu Ţărnă.

Interpretul este convins că după rezultatele pe care le-a obţinut la alegerile locale în Chişinău, Igor Dodon este dispus să părăsească rândurile formaţiunii lui Vladimir Voronin.

"PCRM este sortit să se spargă în mai multe părţi. Cred că el va pleca, deoarece după alegerile locale, s-a văzut că poate atrage de partea sa foarte multă lume. Depinde deja de AIE de partea cui va trece Dodon, de ce îi va propune alianţa", a menţionat Ţărnă.

Acesta este, însă, contrazis de expertul Victor Gurău, care susţine că problema alegerii şefului statului nu este în PCRM, ci în interiorul AIE.

"Situaţia actuală ne aduce aminte de perioada anilor '90 din Rusia: dacă se întâmpla ceva, de totul era de vină Ciubais, acum de vină e Voronin şi PCRM. Nu e problema în voturi. De vină sunt liderii AIE. Pentru unii dintre ei, alianţa e deja un balast, şi pentru Filat, şi pentru Lupu, care îşi doresc să discute în parte cu PCRM. Voronin nu mai poate candida, Lupu nu este acceptat de PCRM, iar Filat face tot posibilul ca Lupu să nu ajungă preşedinte şi să-şi adjudece sie această funcţie", a explicat Gurău.

Mai mult, expertul este mai mult decât sigur că Igor Dodon se simte confortabil în PCRM şi nu va pleca din partid.

Bloggerul Vitalie Branişte crede, însă, că toţi politicienii din actualul Parlament au dat dovadă de iresponsabilitate şi se ghidează mai mult de interesul personal. Bloggerul mai adaugă că aleşii poporului vor depune eforturi şi vor acţiona în interesul naţional doar atunci când vor simţi că poporul s-a supărat pe ei.

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu