ŞOIGU, PRIMIT CU PROTESTE. Lozinci antiruse scandate în faţa sediului Preşedinţiei

Embed:
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost întâmpinat la Chișinău cu proteste. În fața președinției, manifestanții au scandat lozinci antiruse, în care au cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul țării noastre. 

"Afară! Respectaţi rezoluțiile internaţionale!
Jos Trădătorii!
Jos trădătorii care îl apară pe Dodon!"

Lozincile au fost scandate chiar în momentul în care maşinile delegaţiei, cu cei doi oficiali în ele, au intrat în curtea Preşidenţiei.

Protestatarii au calificat acţiunile lui Igor Dodon drept o trădare.

"Acest general de război care are pe mâinile sale sângele oamenilor nevinovaţi din Crimeea, Dombas, Lugansc, Siria şi alte puncte fierbinţi ale globului pământesc. Am venit astăzi să îi spunem, prin intermediul protestului nostru că mai bine să nu vină în Republica Moldova, nu este aşteptat la Chişinău acest general Şoigu.", a spus Vasile Costiuc,  preşedintele partidului "Democraţia Acasă".

"Nemţii nu făceau aşa cum faceau ruşii. Să scoată armata 14, de ce nu o scoate, cât se poate aşa. Noi o să mergem împotriva la toate acestea", a zis Ilie Plămădeală, protestatar.

"I s-a demonstrat lui Igor Dodon, trădătorul Igor Dodon şi ocupantul, Igor Dodon, i s-a demonstrat că ia mită de la Federaţia Rusă, până la un milion de dolari şi poliţia îl protejează. De la trădători am rămas fără pământuri şi fără limbă şi fără istorie.", a zis Vasile Snegur, protestatar.

Imediat după sosire, Şoigu s-a întâlnit cu preşedintele Igor Dodon. Oficialii nu au făcut declaraţii pentru presă. Mai târziu, Dodon a scris în reţelele de socializare, că Rusia propune demararea procesului de distrugere a muniţiilor din depozitele din Transnistria, iar în cel mai scurt timp această temă va fi discutată în cadrul discuţiilor în formatul 5+2. 

Vizita politicianului rus a continuat la Memorialul Şerpeni, unde au fost aduşi cu autocarele, inclusiv cele şcolare, mai mulţi oameni pentru a participa la acest eveniment. Ceremonia s-a limitat, însă, la depunerea de flori, discursuri înflăcărate de la tribună şi anunţarea unui minut de reculegere.

"Victoria a fost una comună. Împreună, şi moldoveni, şi ruşi, şi ucraineni - tot poporul sovietic a obţinut o victorie grea, dar importantă şi mult-aşteptată împotriva fasciştilor.", a declarat Igor Dodon, președintele țării.

"Cot la cot aici au luptat reprezentanţi ai diferitor naţionalităţi. Eroismul lor va rămâne pe veci un exemplu de mare curaj, credinţă patriei, ajutor reciproc şi loialitate față de prieteni", a menționat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

Cei care au fost aduşi la Memorialul de la Şerpeni nici după câteva ore bune de la eveniment nu au putut spune ce anume marchează în această zi.

Între timp, pe reţelele de socializare au apărut primele reacţii legate de vizita lui Şoigu. De exemplu, deputatul democrat Vladimir Cebotari şi-a exprimat speranţa că intenţiile lui Dodon sunt serioase şi a presupus că decizia de distrugere a muniţiilor poate fi începutul unor noi relaţii între Moldova şi Rusia.

La rândul său, secretarul de stat al ministerului Apărării, Dumitru Mînzărari, şi-a exprimat indignarea că ministrul Voicu a ignorat indicaţiile premierului de a nu se întâlni cu Serghei Şoigu şi, astfel, a dat de înţeles, că ministerul său este controlat de şeful statului şi nu de guvern. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu a ajuns uşor la Chişinău. Pentru că Ucraina a interzis survolarea spaţiului său aerian, demnitarul rus a fost nevoit să zboare pe deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României până să ajungă în țara noastră. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării de la București, citat de un post de televiziune de peste Prut. Reprezentanţii ministerului român al Apărării au permis survolarea spațiului aerian românesc la rugămintea adresată de Ambasada Rusiei în țara vecină.

Lasă un comentariu