Şoferii nu se opresc! Un nou PROTEST la Chişinău împotriva scumpirii vinietei

Embed:

Proprietarii maşinilor înmatriculate în străinătate au ieşit, din nou, la protest, în această seară. Ei sunt nemulţumiţi că autorităţile intenţionează să scumpească vinieta. Şoferii vor porni în coloană din cartierul Telecentru al Capitalei. 

Ministerul Finanţelor propune scumpirea vinietelor acordate pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. În acest mod, nu vor fi afectaţi moldovenii sau turiştii care vin la noi în ţară în vacanţă.

"Noi ne propunem prin majorarea vinietei să oprim fenomenul creşterii numărului de autoturisme înregistrate în alte ţări care sunt în folosinţă la cetăţenii Republicii Moldova", a spus ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

În cadrul comisiilor parlamentare, unii deputaţi au propus revenirea la prevederile din 2014, când proprietarii maşinilor cu numere străine putea să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de 180 de zile într-un an.

"Şi acei cetăţeni care vin temporar achită o taxă. Dar cei care vor să stea în permanenţă să perfecteze autoturismele conform procedurilor legale", a menţionat deputatul PDM Sergiu Sârbu.

Iar liberal-democratul Angel Agache a propus ca impozitul pentru automobile să fie stabilit în funcţie de costul maşinii fără a lua în calcul capacitatea motorului: "Toată Europa se plăteşte TVA-ul la procurare auto, şi doar noi moldovenii suntem cei mai deştepţi. Ca sa plătescă cei care importa maşini scumpe cât plătesc cei care importa maşini ieftine".

Şoferii care deţin maşini înregistrate în Moldova susţin iniţiativa Guvernului, în timp ce proprietarii automobilelor cu numere străine spun că scumpirile sunt nejustificate.

"Cred că toţi membrii societăţii trebuie să aibă condiţii egale. Ar trebuie să-şi înregistreze maşinile", a spus un şofer.

"Nu trebuia să permită accesul acestor maşini pe teritoriul ţării, ca acum să se creeze această situaţie", a precizat un alt şofer.

Dacă până acum preţul vinietei pentru 180 de zile era de 50 de euro, după scumpire, taxa ar putea creşte până la 180 de euro. Datele Serviciului Vamal arată că, în 2015, au fost eliberate aproximativ 415 mii de viniete, care au adus încasări la Bugetul de stat de 89 milioane lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu