Şoferii nu cred că vor fi despăgubiţi integral pentru accidente

Embed:

Asiguratorii vor fi obligaţi să achite integral despăgubirile pentru accidente, în cadrul asigurărilor de răspundere civilă auto. Până acum, ei excludeau din plata daunelor uzura pieselor. Asiguratorii au obţinut această posibilitate în 2007, iar de mâine ea nu va mai fi valabilă.

Principalele bunuri asigurate de moldoveni rămân autoturismele. Şoferii salută modificarea legislaţiei, dar spun că rămân sceptici.

"Este foarte bine că vor plăti, pentru că, în caz de accident, omul va şti că îi vor fi restituite cheltuielile. Dar cred că în Moldova este imposibil, deoarece legile sunt imperfecte", a spus un şofer.

"Dacă maşina este un model rar sau este mai veche de 10 de ani, găseşti cu greu piese de schimb la mâna a doua şi întreţinerea este scumpă. Prin urmare, poţi să economiseşti acum 30-35% din adaosul comercial",  a precizat un alt şofer.

Asiguratorii spun însă că obligativitatea de a plăti despăgubirile integral, în cazul accidentelor, îi va aduce în prag de faliment.

„Noi putem avea un haos total în ceea ce priveşte achitarea daunelor la preţuri noi, din considerentul că nu avem stabilit concret costul mediu al pieselor de schimb, ele foarte mult fluctuează de la o staţie la alta, de reparaţie. Am achitat undeva în jur de 86 milioane de lei, dacă nu aplicăm uzura, pentru 2011 avem o sumă de 176 de milioane, adica, practic este dublă", a declarat directorul companie de asigurări, Vitalia Bodea.

Modificarea Legii cu privire la Răspunderea Civilă Auto, potrivit căreia asiguratorii acoperă doar o parte din despăgubiri în cazul accidentelor, a fost introdusă în 2007. Asta pentru a permite companiilor de asigurări să-şi îmbunătăţească situaţia financiară.

Şoferii cred că este imposibil ca în Moldova să fie achitate integral despăgubirile pentru accidente

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu