Şoferii de curse lungi ar putea beneficia de o procedură simplificată de obţinere a autorizaţiei

Şoferii de curse lungi, care transportă mărfuri cu gabarit depăşit şi de o cantitate supra limită, ar putea beneficia de o procedură simplificată de obţinere a autorizaţiei. Aceasta ar putea dura 24 de ore şi nu zece zile cum este în prezent, iar termenul de valabilitate a documentului ar putea fi prelungit de la o lună, la un an.

Propunerile transportatorilor, inclusiv de reducere a tarifelor, vor fi analizate de către Ministerul Economiei.

"Probabil propunerea numărul unu este să ne uităm încă o dată la aceste tarife, şi cel puţin să le aducem în concordanţă cu cele din ţările vecine. Să avem un sistem electronic, care va permite atât obţinerea mai rapidă a acestor permise, dar şi gestionarea lor de către instituţiile publice", a menţionat Igor Guţan, autorul studiului privind eliberarea autorizaţiilor auto speciale.

"Vă imaginaţi, un metru dacă depăşeşte camioanele care le aduc, metru cela costă de la vama Leuşeni, până la Chişinău, 200 de euro. Toată Europa nu se plăteşte nimic, da la noi se plăteşte. Mai vine cineva la noi, nu. Noi o să devenim incompatibili pe piaţă fiindcă pe noi o să ne înconjore", a precizat Dumitru Albulesa, administrator AITA.

Potrivit celor de la Ministerul Economiei, în prezent se lucrează la elaborarea unui regulament, care va permite simplificarea şi ieftinirea acestei proceduri. La baza acestuia stau rezultatele unui studiu comparativ, realizat în cadrul unui program, finanţat de USAID.

"S-a solicitat evaluarea totală a acestui proces şi condiţiile acestuia, şi ne propunem pentru a da soluţii, şi pentru a dezbate toate lacunele care au fost identificate", a spus Andrei Ciornii, secretar de stat, MEI.

"Acest studiu va fi folosit pentru optimizarea şi armonizarea legislaţia naţională cu legislaţia europeană, spre care noi tindem", a subliniat Igor Guja, şef adjunct ANTA.

Noile prevederi privind modalitatea de obţinere a autorizaţiilor speciale de transport, ar putea intra în vigoare deja de anul viitor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu