Şoferii care vor provoaca accidente minore, şi îşi vor recunoaşte vina, NU VOR MAI FI sancționați

Embed:
Şoferii care vor provoaca accidente minore, şi îşi vor recunoaşte vina, nu vor mai fi sancţionaţi de poliţişti. O modificare legislativă în acest sens va intra în vigoare de mâine. Noul regulament de constatare se referă doar la coliziunile minore, în care valoarea totală a prejudiciilor nu depăşeşte 10 mii de lei.

"Iată constatul amiabil arată aşa. E o foaie A4, e o foaie autocopiantă. Pe o parte e însăşi constatul amiabil, pe alta îs normele privind completarea acestui constat", a declarat Tatiana Cebanu, şef direcţia generală asigurări din cadrul CNPF.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere se referă la şoferii care dispun de poliţe de tip RCA. Formularele pe care vor trebui să le completeze pot fi ridicate de la orice sediu al companiei de unde şi-au cumpărat asigurarea.

"Doi conducători auto, doar doi care au suferit un accident rutier, pagubă materială maximă 10 mii de lei. Şi unul din conducători să-şi asume vina, sau să fie recunoscut ca vinovat de bunăvoie de producerea accidentului. Acest fapt se indică expres în constatul amiabil", a zis Tatiana Cebanu, şef direcţia generală asigurări din cadrul CNPF. 

Şoferul păgubaş va avea la dispoziţie maximum două zile pentru a prezenta formularul la sediul companiei de asigurări de unde conducătorul vinovat în producerea accidentului şi-a cumpărat poliţa. Acest lucru va simplifica substanţial procedura de constatare a accidentelor rutiere, cred poliţiştii. Potrivit oamenilor legii, până acum, procesul de documentare putea dura chiar şi jumătate de zi.

"Un beneficiu al documentării amiabile este faptul că această persoană este scutită de acastă sancţiune contravenţională", a zis Ghenadie Rîmari, şef al secţiei supraveghere transport şi cirulaţiei.

Conducătorii auto salută această modificare legislativă.

"De multe ori se întâmplă accidente în raza oraşului, şi echipele nu reuşesc să deservească. Şi eu cred că asta e mai simplu".

"Mai uşor la şoferi o să fie să aştepte poliţia. Mai uşor şi la poliţie. Mai puţin timp".

"În primul rând nu e pierdere de timp. În al doilea rând ne clarificăm singuri pe loc".

Lunar, în Capitală au loc în jur de 900 de accidente minore. Conform datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate peste 8.600 dosare de daune, iar în peste 60 la sută dintre cazuri prejudiciile erau de până la 10 mii de lei.

Lasă un comentariu