ŞOFERII BEŢI, LA SPITAL. Continuă programul de reeducare a şoferilor prinşi în stare de ebrietate

Embed:

Continuă programul de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan, dar deja la Institutul de Medicină Urgentă. Din cei şase bărbaţi, care au fost înscrişi primii la curs, doar patru au ajuns la această etapă, deoarece doi au renunţat în urma vizitelor la morgă.

Cei patru şoferi au acordat ajutor câtorva victime ale accidentelor rutiere, care în prezent sunt internate la Institutul de Medicină Urgentă.

Bărbaţii au fost repartizaţi în saloane diferite şi au avut de îngrijit câte un pacient timp de cinci ore. Aceştia i-au ajutat să se schimbe, i-au condus până la baie sau i-au ajutat să mănânce.

"Reporter - Este o metodă educativă pentru dvs?
Şofer - Da.
Reporter - Veţi mai urca servit la volan?
Şofer - Nu."

Şoferii spun că după ce au spălat cadavre la morgă, au avut diverse seminare de instruire şi au petrecut aproape o zi cu victimele accidentelor rutiere, nu vor mai pune strop de băutură în gură înainte să urce la volan.

"După aceste cursuri, rămâi marcat şi îţi revine conştiinţa. Pe mine m-a făcut să mă gândesc, să analizez şi să îmi schimb viaţa. Azi e mai uşor, traume, dar totuşi pierderea vieţii omeneşti e mai scumpă. În comparaţie cu morga, asta e ceva mai uşurel."

Medicii care muncesc zilnic pentru a salva vieţi omeneşti, inclusiv pe cei care sunt victime ale accidentelor rutiere, speră că prin acest program, şoferii vor deveni mai responsabili.

"Stau la patul pacienţilor care sunt după accidente grave, îi îngrijesc, îi schimbă, îi ajută să se alimenteze care nu pot, îi ajută să se deplaseze până la baie şi stau şi văd cam la ce consecinţe duce un pas greşit", a spus ELEONORA CIORAN, asistentă superioară din neurochirurgia 1 al IMU.

În cazul acestor şoferi, programul este pe ultima sută de metri. Ei urmează să mai susţină un test de evaluare pentru a vedea în ce măsură proiectul le-a schimbat percepţia despre urcatul la volan în stare de ebrietate. Din comisia de evaluare va face parte şi psihologul care a fost alături de participanţi la toate etapele programului.

"Este foarte vizibil, este foarte bine, deoarece mai bine odată să vezi decât de 10 ori să auzi, şi mai bine să fii implicat în această activitate social utilă de a trece toate etapele împreună cu pacientul, împreună cu bolnavul, împreună cu victima pentru aţi scoate acele concluzii de a nu mai reveni în aşa stare la volan", a spus CORNELIA BODORIN, doctor în psihologie.

"Scopul final este resocializarea acestora, ajungerea la conştiinţa subiectului de probaţiune în aşa fel încât ei să nu mai recidiveze", a spus ANDREI IAVORSCHI, şeful INP.

La sfârşitul anului trecut, guvernul a aprobat un pachet de legi anti-alcool, menit să înăsprească pedepsele pentru cei prinşi băuţi la volan. Potrivit documentului, şoferilor li se suspendă permisul de conducere pe loc.

Ei sunt obligaţi să muncească în folosul comunităţii, să facă voluntariat la morgă, să meargă în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere şi în cazul în care instanţa le anulează permisul, ei trebuie să susţină repetat examenul auto. Tot programul costă 4 mii de lei, bani achitaţi de şoferi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu