Şoferii au probleme la vămuirea mașinilor înmatriculate în stânga Nistrului

Embed:

Probleme la vămuirea mașinilor înmatriculate în străinătate. Șoferii moldoveni care au mașini cu numere de înmatriculare în stânga Nistrului nu își pot înregistra automobilele în Republica Moldova. Asta deoarece nu au documentul care să certifice dreptul de proprietate cerut de autoritățile moldovenești.

Instituțiile din regiunea transnistreană nu păstrează actele de vânzare-cumpărare pe o perioadă îndelungată, iar acum autoritățile de la Chișinău sunt nevoite să caute o soluție. 

Potrivit Ministerului Finanțelor, șoferii nu au actele de vânzare-cumpărare a mașinilor. Acestea au fost depuse la autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană, iar acum nu mai pot fi găsite.

"Toate documentele când se vămuiește mașina, ei le țin numai cinci ani de zile, ulterior le nimicesc. Din aceste considerente nu era posibil ca să fie prezentate și trebuie de găsit altă modalitate de.. altă soluție", a spus viceministrul Finanțelor, Veronica Vragaleva. 

"Persoanele fizice când au mers să-și retragă documentele originale au apărut probleme, căci autoritățile transnistrene nu mai doreau să le dea", a spus șeful secției politici de reintegrare, Vasile Magu. 

În prezent, Guvernul caută o soluție pentru a rezolva problemele șoferilor. Proiectul ar trebui prezentat în maximum două săptămâni.

"Acum la Guvern suntem în căutare de o soluție cum să le permitem acestor cetățeni totuși să-și înmatriculeze automobilele în Republica Moldova. Nu vreau să speculez acum cum exact va arăta această procedură, dar vreau să asigur cetățenii că noi vrem să identificăm o soluție cât se poate de simplă și agreabilă pentru ei", a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armaşu. 

Potrivit informațiilor, de la intrarea în vigoare a noilor facilităţi pentru înmatricularea maşinilor cu numere străine, a fost înregistrată în țara noastră temporar doar o mașină, care avea numere de înmatriculare ale regiunii separatiste.

Noile facilităţi pentru înmatricularea maşinilor cu numere străine au intrat în vigoare în data de întâi ianuarie.

Amendamentul prevede o reducere de 70 la sută a taxei de vămuire a automobilelor importate până în data de 1 noiembrie.

Potrivit datelor, de la începutul anului, au fost vămuite peste 4.200 de automobile înmatriculate în străinătate din cele aproximativ 35.000.

Cele mai multe sunt din Lituania, Bulgaria și Franța. Acestea au adus în bugetul statului 92 de milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu