Societatea civilă poate influenţa politicul la următoarele alegeri folosind Strategia de Dezvoltare "Moldova 2020"

Embed:

Se pare că și de această dată elaborarea unei noi strategii de dezvoltare a Moldovei pentru anul 2020 va fi finalizată cu idei frumoase, dar care riscă să rămână doar pe hârtie. De această părere sunt invitații emisiunii Fabrika, care au menționat că această viziune pentru "Moldova 2020" este una mai pozitivă, însă elementul politic joacă împotriva celor care vor implimenta acest document.

"Elementul politic joacă împotriva noastră. De la începutul proiectării unui asemenea document pornim pe o cale care are o anumită doză de scepticism, de care pe parcurs dorim să scăpăm, dar până la urmă se face așa cum se face la moldoveni cu atât mai mult că cei de la Guvern au alte probleme de soluționat acum", a spus Corneliu Ciurea, expert IDIS “Viitorul".

Potrivit lui Igor Boțan analist politic guvernanții au alte preocupări: "Ei își reglează conturile. Odată ce au ajuns la guvernare nu-i mai interesează nimic. Cei care au promis să realizeze documentul naţional pentru planificarea strategică pentru anii 2012-2020 "Moldova-2020" mi-e frică că nu vor avea timp de el".

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sorin Mereacre, susține că cetăţenii Republicii Moldova sunt cei care vor trebui să implementeze Strategia. Astfel, societatea civilă va putea influiența politicul. "Societatea civilă poate influenţa politicul folosind această Strategie. Dacă în această strategie vom avea indicatori de performanță societatea civilă va putea să folosească acest instrument la urmatoarele alegeri", a mai adugat Mereacre.

Menționăm că  Strategia de Dezvoltare "Moldova 2020" este elaborată de Cancelaria de Stat și include 7 priorităţi care vor sta la baza noului document: vizează sistemul educaţional, drumurile, finanţele, business-ul, energetica, asigurările sociale şi justiţia.

În scopul facilitării discuţiilor, în cadrul fiecărui minister de resort a fost prevăzută crearea grupurilor de lucru care includ funcţionari guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile, cercuri academice şi parteneri externi de dezvoltare.

Urmăriţi aici integral ediţia din 15 august 2011 a emisiunii "Fabrika" (E mult de la plan până la realizare)!

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu