Socialistul Vladimir Țurcan este noul președinte al Curții Constituționale

Embed:

Astăzi, judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales în calitate de Preşedinte pe judecătorul Vladimir Ţurcan.

Potrivit Legii nr. 317 din 13.12.1994, Preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile Preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova. 

Vladimir Țurcan a fost propus la funcția de judecător CC de către PSRM. Acesta, ca și Domnica Manole, a fost numit pe criterii politice.

Anterior, Comisia juridică, numiri și imunități din care făcea parte și deputatul socialist Vladimir Țurcan, a organizat un concurs pentru funcția de judecător al Curții Constituționale. În urma acestuia, câștigători au fost numiți Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. 

Deputații din alianța ACUM-PSRM au refuzat să îi propună pe cei doi Parlamentului, iar președintele Comisiei Sergiu Litvinenco (PAS) s-a justificat prin faptul că acest concurs nu a fost obligatoriu. În rezultat, alianța Kozak i-a numit judecători CC pe Vladimir Țurcan și Domnica Manole, iar această decizie a stârnit un val de critici în societate. 

CITEȘTE ȘI: ONG-urile din Moldova, îngrijorate: Numirea netransparentă a doi judecători constituționali subminează încrederea în CC

În ajunul alegerilor parlamentare din 2019, anticorupţie.md a scris despre candidatul PSRM Vladimir Ţurcan. În anul 2001 a intrat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi - 2001-2002 și 2005-2009, apoi în 2009-2014.  În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiștilor.

La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alți trei deputați comuniști au părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM și au aderat la Partidul Moldova Unită. 

În 2013, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Partidul  Moldova Unită, condus de Vladimir Țurcan, precum și alte trei partide mici și necunoscute - Partidul Popular Socialist, Partidul Patrioţii Moldovei, Partidul Renaştere - au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea unui Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică își propunea să în Republica Moldova ”ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli”.

Avere și interese. Socialistul Vladimir Țurcan a ocupat, din 1976 și până în prezent, doar funcții în cadrul unor instituții publice, începând cu Procuratura Generală și terminând cu Parlament. Acesta aproape că niciodată nu a deținut firme care să-i aducă venituri suplimentare față de salariul de bugetar. Totuși, acesta duce o viață îndestulată, locuind într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc din Chișinău, pe care a obținut-o în anul 2007, perioadă în care era deputat.

„Secretul” deputatului Țurcan par să fie „investițiile” în copiii săi, care gestionează mai multe firme, unele dintre ele fondate sau, mai corect spus, înregistrate pe numele lor, când acești abia au împlinit 18 ani. În acest mod, chiar dacă firmele respective ar fi fost controlate de facto de deputat, ele, conform legii, nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale tatălui, se mai spune în investigaţie. 

În 2008, Țurcanu, deși avea apartament în Chișinău, s-a înscris într-o listă a deputaților care doreau obținerea unei locuințe, într-un bloc nou, la un preț de doar 310 euro per m.p., în timp ce valoarea de piață a unei astfel de locuințe era de aproape trei ori mai mari. 

Până a obține un nou mandat în Parlament în 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei.

În 2016 Țurcan a investit 400.000 de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați. În 2016 legiuitorul a luat în posesie și folosință un Lexus RX-200T, care ar costa 10.000 de euro. Alte 10.800 de dolari deputatul le păstrează în bancă.

În declarațiile sale de avere din 2015 Vladimir Țurcan menționa că deține acțiuni în valoare de 910 mii de lei la Întreprinderea de Stat Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari prin conducerea proiectelor de investiții capitale. 

În 2016, Vladimir Țurcan a intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, pentru că nu și-ar fi declarat toate proprietățile și niște conturi bancare. Controlul a fost inițiat în 2016. În cadrul controlului s-a stabilit că Vladimir Țurcan nu a declarat pentru anul 2014 o casă de locuit dobândită în anul 2001, cu suprafața de 66,7 m2, neevaluată de organele cadastrale, care îi aparține, un venit de 294,05 dolari SUA, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la B.C.Energbank și venitul soției, în sumă de 60,3 euro, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la Banca de Economii și cinci conturi de card cu sume neînsemnate.

Vladimir Ţurcan despre care presa scrie că este omul de încredere a lui Igor Dodon, l-a vizitat de mai multe ori pe Veaceslav Platon la penitenciar, scrie presa.

Solicitat să comenteze informaţiile apărute în presă, Ţurcan ne-a scris într-un sms că a avut o singură întrevedere cu condamnatul Veaceslav Platon. Potrivit acestuia, discuţia a avut loc în contextul audierii lui Platon în cadrul comisiei de anchetă a furtului miliardului. 

Lasă un comentariu