Socialistul Ion Ceban are un apartament de 230 de metri pătrați, în Capitală. Din ce bani şi-a cumpărat imobilul

Socialistul Ion Ceban, care a fost numit recent vicepreşedinte al Legislativului, este proprietarul unui apartament de 230 de metri pătraţi. Despre aceasta scrie portalul anticorupţie.md, care a făcut o analiză a averii politicianului. 

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor, în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”, scrie anticorupţie.md.

Între anii 2002 și 2004 a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 și a activat în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

În septembrie 2012 a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, PSRM. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Ion Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM și în urma alegerilor din noiembrie 2014, fiind al patrulea în lista condusă de Igor Dodon. A renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015 este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal. Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase. În perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 de metri pătrați şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA Coloana Mecanizată Mobilă.

În declarația de venituri depusă la CEC în campania electorală 2019, Ion Ceban arată că în anii 2017 – 2018 a avut salarii în mărime totală de 111 mii de lei de la Președinție, de la partid și indemnizații de la Consiliul Municipal Chișinău. Soția sa, pe lângă veniturile de la locul de muncă în mărime de 95 de mii de lei, a obținut un venit de 40 de mii de lei din dobânda mai multor depozite bancare. 108 mii de lei familia Ceban a încasat din vânzarea unui lot de pământ și a unui automobil, iar din indemnizațiile pentru îngrijirea copilului, alte 71 de mii. La proprietăți declară apartamentul de 230 de metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei, indicat și în declarațiile precedente, și mașina de model Skoda Kodiaq, cumpărată în anul 2017. Socialistul și soția sa sunt titularii a opt conturi bancare, dintre care unul – în euro, altul – în dolari și restul – în lei. Pe ele soții dețin în total 185 de mii de lei și 213 dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu