Socialiștii și liberal-democrații vor să pună bețe în roate Guvernului. Au depus o moțiune de cenzură

Embed:

O nouă coaliție minoritară în Parlament. Liberal-democrații, declarați proeuropeni, au subsemnat, împreună cu trei comuniști, moțiunii de cenzură inițiată de socialiștii pro-estici.

Aceștia vor să demită Guvernul Filip, deși nu cred în reușita inițiativei. Moţiunea urmează a fi examinată săptămâna viitoare, când în faţa deputaţilor se va prezenta întreg  cabinetul de miniştri.

Moţiunea a fost înregistrată la Parlament şi semnată de 24 de deputaţi socialişti, şapte liberal-democraţi şi trei deputaţi din partea Partidului Comuniştilor.

Iniţiativa de a acorda vot de neîncredere Guvernului Filip vine după ce Parlamentul a respins propunerea socialiştilor de a audia în Parlament raportul de activitate a premierului Pavel Filip.

Socialiştii au cerut susţinerea comuniştilor şi liberal-democraţilor, care după o pauză de consultări, au decis să facă coaliţie cu aleşii PSRM.

"Au fost nevoie de opt moțiuni simple pentru ca în sfârșit să reușim să depunem, astăzi, și o moțiune de cenzură.  O să vedem, sunt sau nu șanse să fie demis. Probabil nu sunt. Dar scopul este ca să vină Filip încoace, Guvernul să vină și să ne raporteze cu ce s-a ocupat în toată această perioadă",  a spus liderul PSRM, Igor Dodon.

Liberal-democraţii care au semnat moţiunea şi-au argumentat decizia prin faptul că nu vor să susţină Guvernul Filip. De cealaltă parte, preşedintele parlamentului, Andrian Candu, le-a reproşat liberal-democraţilor că nu se sfiesc să ceară bani de la acest guvern, în interes de partid.

El le-a amintit de proiectul de lege care prevede achitarea de la buget a costului chiriei sediilor formaţiunilor politice, propus de PLDM, a fost avizat de executiv.

"Majoritatea parlamentară v-a întins mâna ieri, iar, astăzi răspundeţi cu pumnul. Şi asta tot în beneficiul ţării. Vă mulţumim foarte mult", a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Iar deputatul Dumitru Diacov a constatat că forţele de stânga şi liberal-democraţii, practic, au oficializat crearea unei alianţe în legislativ.

"Noi avem o mai bună clarificare acum în Parlament. Există două coaliţii, coaliţia de guvernare și o coaliţie din aceste trei partide. În sfârşit comuniştii, PLDM-ul au aderat la Partidul Socialiştilor", a conchis democratul Dumitru Diacov.

Pentru ca Guvernul Filip să fie demis este nevoie de votul a cel puţin 51 de parlamentari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu