Socialiştii, contrar propriilor convingeri. Au votat anularea votului mixt, după ce în 2017 au ales schimbarea sistemului de vot

Embed:

Socialiştii dau înapoi şi acţionează contrar propriilor convingeri. O recunoaşte chiar liderul informal al PSRM, Igor Dodon, ai cărui colegi socialişti au votat în 2017 pentru schimbarea sistemului de vot de la cel proporţional, la cel mixt. Acum aceştia au votat în prima lectură, împreună cu Blocul "ACUM" pentru schimbarea schimbării, adică anularea sistemului mixt şi revenirea la cel pe liste. Şeful statului a dat de înţeles după şedinţa de astăzi a Consiliului Republican al PSRM, că nu vede nicio problemă în faptul că socialiştii îşi schimbă decizia de la o zi la alta. 

"Da, noi considerăm în continuare votul mixt, pe care noi l-am propus încă din 2011 la Congresul Partidului Socialiştilor, este unul bun pentru Republica Moldova. Dar atunci când creezi o majoritate parlamentară, când creezi un parteneriat şi partenerul insistă pe anumite lucruri, de ce nu?"

De dragul coaliţiei cu Sandu, creată pe ultima sută de metri, socialiştii au renunţat cu uşurinţă la unul dintre proiectele mult visate de ani buni.

"Bineînţeles, fracţiunea Partidului Socialiştilor va susţine acest proiect deoarece face parte din acel acord a majorităţii parlamentare", a spus Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

"Cine este pentru, rog să votaţi. Mă uit în sală. Este prima lectură. Practic unanim", a spus Zinaida Greceanîi, preşedintele Parlamentului.

Coaliţia PSRM - ACUM a pus în aplicare unul dintre visurile vicepremierului rus Dmitri Kozak, care a fost exprimat inclusiv în timpul vizitei sale recente la Chişinău.

"Dacă alegerile anticipate vor avea loc în timpul apropiat sau puţin mai târziu trebuie să fie schimbat sistemul de vot, pentru ca acestea să fie transparente", a declarat Dmitri Kozak, vicepremierul Federaţiei Ruse.

Igor Dodon a ţinut să pună în aplicare planul ruşilor de a anula sistemul electoral mixt şi în cadrul negocierilor eşuate cu PDM pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Tentativa a ieşit la iveală în urma imaginilor video filmate cu o cameră ascunsă.

"Dodon: Lasă, cum am scris iniţial despre sistemul proporţional: vom examina posibilitatea schimbării...
Iaralov: De a începe examinarea schimbării sistemului de vot.
Dodon: Lasă aşa. Acest lucru a fost coordonat, adică pentru următoarele alegeri parlamentare ordinare să schimbăm sistemul electoral prin trecerea la cel proporţional.
Iaralov: A fost coordonată o altă versiune, transmisă la ora 06:00. 
Dodon: Asta a fost coordonat cu Kozak."

Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot a fost aprobat în 2017, cu 74 de voturi de deputaţii democraţi şi socialişti. Iniţial, PDM a propus ca vechiul sistem proporţional, adică pe liste de partid, să fie înlocuit cu cel uninominal, mai exact, cetăţenii să-şi aleagă singuri deputaţii. PSRM a insistat însă pentru cel mixt.

Adică, 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 în circumscripţii uninominale, adică aleşi direct de popor.

Sistemul mixt a fost aplicat pentru prima oară la alegerile parlamentare din 24 februarie. Pînă în 2014, cei 101 parlamentari au fost aleşi pe liste de partid.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu