Social-democrații au câştigat la limită alegerile parlamentare din Finlanda

Embed:

Social-democrații au câştigat la limită alegerile parlamentare din Finlanda, după 20 de ani de la ultima lor victorie.

Potrivit rezultatelor preliminare, formaţiunea condusă de fostul ministru de finanțe, Antti Rinne, a obţinut 17,7 procente din voturi, adică 40 de mandate din cele 200 ale Parlamentului de la Helsinki.

"Pentru prima dată după 1999, Partidul Social-Democrat va desemna prim-ministrul", a menţionat Antti Rinne, preşedintele Partidului Social-Democrat din Finlanda.

Pe locul doi s-a clasat partidul antiimigraţie şi eurosceptic al "Finlandezilor", care a acumulat 17,5 la sută, respectiv - 39 de deputaţi.

"Am avut o listă bună de candidați, programe reuşite și un excelent spirit de lucru", a spus Jussi Halla-aho, preşedintele Partidului "Adevăraţii Finlandezi".

Marele perdant al acestui scrutin este Partidul de Centru, condus de actualul premier Juha Sipila, care ar fi obţinut doar 13,8 procente.

În opinia analiștilor, Finlanda se îndreaptă spre o largă coaliţie de guvernare, alcătuită din social-democrați, Partidul Coaliţiei Naţionale, care s-a poziţionat pe locul trei, cu 17 procente, dar şi din Verzi, Alianţa de stânga şi liberalii din Partidul Popular Suedez. Cel mai probabil, "Partidul Finlandezilor" va rămâne în opoziţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu