ŞOCANT! O furtună solară se va abate asupra Terrei

O inversare a polilor Pământului s-ar putea produce mai devreme decât era prevăzut, sugerează doi profesori de la Universitatea din Leed (Marea Britanie).

Particulele încărcate care intră în atmosfera terestră contribuie la spectacolele fantastice ale "luminilor Nordului". Ocazional, un mare număr de particule încărcate ar putea lovi sateliţii, provocând defecţiuni aparaturii electronice.

De asemnea, radiaţiile particulelor dăunează sănătăţii astronauţilor aflaţi în spaţiu. Dar nu trebuie să ne facem griji, pentru că, în general, efectele radiaţiilor particulelor solare sunt "tamponate" de magnetosferă şi atmosferă.

Rolul câmpului magnetic este acela de proteja fragila noastră planetă de furtunile solare, aceste violente erupţii ale astrului zilei. În cazul în care se va inversa polii, scutul magnetic va fi slăbit, lăsându-i pe pământeni la cheremul capriciilor solare.

Deşi ultima  inversare a polilor a avut loc în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, cercetătorii constată că scutul îşi pierde 5% din forţă în fiecare secol, totul conducând la ideea că ne îndreptăm către o asemenea bulversare magnetică.

În 2003 au avut loc furtuni solare minore  care au provocat oprirea reţelei electrice suedeze. În 1859, o serie de erupţii solare au provocat aurore boreale, acele manifestări celeste de la Polul Nord, până în insulele Caraibilor.

Însă o inversare totală a câmpului magnetic ar avea o amploare mult mai alarmantă. Potrivit cercetătorilor, ea ar duce la stingerea tuturor aparatelor electrice de pe planetă.

O altă ipoteză, mai puţin probabilă potrivit autorilor studiului, ar fi aceea a unei «extincţii masive» datorată consecinţelor exploziilor vulcanice care ar provoca o uriaşă furtună solară.

În ceea ce priveşte viaţa pe Terra şi impactul direct pe care l-ar avea o inversare a polilor magnetici asupra speciilor, nu se poate prezice în mod definitiv ce se va întâmpla, deoarece omenirea modernă nu exista în timpul precedentei inversări.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu