Soarta grea a unui copil din Şoldăneşti: A abandonat şcoala pentru a-şi întreţine surorile mai mici

Embed:

Un copil din oraşul Şoldăneşti a fost nevoit să abandoneze şcoala din cauza sărăciei. Băiatul lucrează cu ziua pentru a-şi putea întreţine două surori mai mici. Copiii au ajuns într-o situaţie dificilă după ce tatăl lor a murit, acum jumătate de an. 

Andrei este elev în clasa a noua, dar nu a mai trecut pe la şcoală de două luni. 

"La construcţii, la baie, aici în Şoldăneşti. Cu o sută de lei pe zi am lucrat. Adunam banii. Cumpăram haine, încălţăminte, cartofi. Cumpăram, ulei, de-ale gurii. Trebuie de făcut ceva, altfel nu putem trăi", a spus băiatul.

Mama copiilor consumă alcool şi îi neglijează. După moartea tatălui, minorii au fost adăpostiţi de sora mai mare. Femeia nu le poate oferi aproape nimic, deoarece trăieşte la limita sărăciei: "Eu mâncare le puteam oferi, dar nu puteam să le asigur îmbrăcămintea. Pentru fete îmi mai dădeau de la şcoală, dar pentru Andrei nimeni nu mi-a dat". 

Vecinii îl compătimesc pe Andrei:

"Nu umblă beat, nu-l văd murdar. În toată ziua se duce la lucru. Taie lemne, face focul".

"Dimineaţa se scoală, se duce la lucru. Seara vine cu torba cu mâncare, are grijă de copii. Dacă nu ar fi el ar muri toţi de foame".

Mama copiilor nu beneficiază de ajutor social, pentru că nu are acte. Tot din această cauză, femeia nu poate fi decăzută din drepturi părinteşti şi nici sora mai mare nu poate deveni tutorele lor. 

"Am decis ca, temporar, să luăm copiii şi să-i ducem într-un plasament. Pentru o lună, două până vedem ce facem mai departe. Condiţiile sunt drastice. În acest răstimp vom încerca să facem actele mamei, ca să poată primi ajutor social. Poate o ducem la tratament", a declarat viceprimarul orașului Șoldănești, Svetlana Zaițev.

Potrivit Ministerului Educaţiei, anul trecut, 203 copii au abandonat scoala. Aproape 40% dintre aceştia au renunţat la studii din cauza sărăciei sau pentru a-şi ajuta părinţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu