SOARTA DRAMATICĂ a şcolilor închise în urma procesului de optimizare

Embed:

Clădiri lăsate de izbelişte după procesul de optimizare a instituţiilor de învăţământ. Se întâmplă în mai multe localităţi din ţară. Este şi cazul satelor Nicolaevca şi Izvoare din raionul Sîngerei. Pereții au fisuri, tavanele cad, iar scările de acces sunt distruse.

Gardul din jurul şcolii din Nicolaevca, în care acum opt ani învăţau copiii din localitate a fost distrus. De pe pereţi cade tencuiala, iar geamurile au fost stricate. Paznicul spune că uneori le permite oamenilor din sat să facă în holul clădirii mese de pomenire, deşi în interior totul e ca după război.

Oamenii din sat sunt nemulţumiţi că autorităţile nu au luat măsuri pentru a păstra clădirea.

Un tablou similar poate fi văzut și în satul Izvoare, unde şcoala a fost închisă acum patru ani. Autorităţile spun că în curând nu vor putea asigura nici măcar paza edificiului din lipsă de bani.

"Există riscul ca să rămână chiar şi fără paznic. Ne-am resemnat cu faptul. Că dacă în oraşe sunt clădiri mari şi nu are cine să le întreţină, sau să deschidă ceva. Dar ce să vorbim noi de sate mici?", a spus priamarul satului Izvoare, Feodora Eşanu. 

Oamenii din satul Cobîlea, raionul Şoldăneşti, au mers pe altă cale. După optimizare, au amplasat în clădirea şcolii un centru social.

"Aici avem mai mult încăperi. Este o amenajare mai bună. Chiar am redeschis, am făcut și o cameră pentru activităţi pentru copii. Activitatea de bază este prânzul cald la domiciliu şi la cantină", a spus șefa Centrului Social „Casa Nadejda” Cobîlea, raionul Șoldănești, Tatiana Vudu. 

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, din 2005 și până în prezent, au fost închise peste 150 de şcoli, în care studiau peste 1.800 de elevi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu