Soarta copiilor aduşi pe lume de mamele din puşcărie (VIDEO)

Ei nu sunt certați cu legea dar sunt condamnați să petreacă primii ani din viață după gratii. Vorbim despre copiii aduși pe lume de mame, aflate în detenție. Sunt îngeri, care nu știu că există viață și dincolo de zidurile penitenciarului de la Pruncu. Pentru ei, gratiile și gardienii sunt parte a unui decor zilnic.

„Deși sunt nevinovați, copii născuți în penitenciare sunt condamnați să stea aici până împlinesc trei ani. Atunci, micuții sunt despărțiți de mamele lor. Ne aflăm acum la Penitenciarul nr. 16, unde în prezent se află 9 copii, iar alții doi urmează să fie aduși pe lume”, a spus reporter CANAL2, Victoria Pădure.

Toate femeile condamnate nasc la Centrul Mamei și Copilului, după care, sunt duse la penitenciarul de la Pruncu. Dacă ați crezut că în detenție copii nu văd decât gratii și sârmă ghimpată, vă înșelați. Micuții au parte de o cameră plină cu jucării. Aici am făcut cunoștință și cu Valeria, o fetița îngrijită cum nu sunt toți copii din libertate. Mama micuței face totul pentru ea, în speranța că atunci când va crește o va ierta pentru că a născut-o după gratii. Cu remușcări în suflet, Ana Mutu ne-a povestit că a fost condamnată pentru furt, în prima lună de sarcină.

„Pentru furt. Trei mii de lei. De acasă, de la niște țigani. Eram beată. M-a împins atunci răul să mă duc, să fac așa ceva. Foarte tare rău îmi pare că am făcut acest lucru.”

A fost condamnată la patru ani și nouă luni de detenție, ispășind până acum puțin peste un an. Deși nu se plânge pe condițiile din penitenciar, pentru Ana, zilele din detenție sunt prea lungi. Se visează acasă, unde o mai așteaptă doi copii, rămași în grija buneilor. Până atunci, însă, va mai trebui să treacă peste o încercare. Când Valeria va împlini trei anișori, va trebui să se despartă de ea. Fetița va merge la frații ei, iar mama va fi mutată la penitenciarul de la Rusca pentru restul detenției.

„Eu chiar să o dau acasă la trei ani, eu nu știu ce o să fac fără dânsa. Eu nu pot. Acum e mititică și e lângă mine, dar atunci Doamne ferește”, a spus deținută Penitenciarul nr. 16, Ana Budu.

Într-o lună va naște și femeia din imagini. Ne-a cerut să nu o filmăm. În schimb, ne-a dezvăluit o poveste de dragoste pe cât e dură pe atât de incredibilă. Viitoarea mamă spune că a ajuns să fie condamnată după ce și-a înjunghiat sotul. Mai exact, tatăl copilului pe care îl poartă acum sub inimă.

„A sărit la bătăie și a vrut să mă lovească cu o taburetcă. Eu m-am întors, eu tăiam pâine. Nu am vrut să îl lovesc, dar s-a primit că l-am străpuns. Singură am chemat ambulanța.”

Bărbatul a supraviețuit, dar nu a iertat-o chiar dacă a aflat că soția este însărcinată cu un copil pe care îl așteptau de trei ani.

„Trei ani și a dat Dumnezeu să apară pe lume. Greu cu totul, dar ce să îi facem. Mergem înainte. Băiat. Alexandru.Să aibă o profesie. Să aibă ce nu am avut eu. Asta e principalul.”

Psihologii din penitenciar afirmă că cel mai dificil moment este despărțirea dintre copil și mamă. Femeile trăiesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt fericite că micuții, în sfârșit, vor cunoaște lumea de dincolo de zid, iar, pe de alta parte, sunt răvăștie de despărțire.

„Este o traumă dublă pentru copil și pentru mamă. Atunci este nevoie de asistență psihologică mai puternică.Depresie, anxietate, sunt neîncrezute în sine, pierd curajul deoarece rămân singure cu problema aici fiind”, a spus psiholog, Natalia Cojocari.

Există, însă, lucruri mai grave – situații în care micuții să nu simtă niciodată căldura unei familii. Asta pentru că din penitenciare copii sunt duși în orfelinate.

„Chiar și noi ne străduim ca să luăm legătura cu rudele, să implementăm aceste obligațiuni de fapt, într-un fel sau altul. Să convingem rudele că totuși e mai bine ca acești copii în familia rudelor, decât în custodia statului, adică în nu orfelinate, dar în internate”, a spus director interimar Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan.

În prezent, la penitenciarul nr. 16 de la Pruncul sunt crescuți opt copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu