Snegur: Mentalitatea comunistă a falimentat, apoi a dispărut din lexiconul şi capul adepţilor marxism-leninismului

Mentalitatea comunistă clasică mai întâi a falimentat, iar mai apoi, undeva la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90 ai secolului trecut, a dispărut din lexiconul şi capul adepţilor
marxism-leninismului
. Puţinii, care mai cred în asemenea teorii pot fi consideraţi incurabili”. Declaraţia a fost făcută de Mircea Snegur, primul Preşedinte al Republicii Moldova, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Mircea Snegur explică că consolidarea statalităţii şi integrării europene este ireversibilă , întrucît destrămarea URSS a constituit împlinirea unui vis de decenii, a avut loc restabilirea unei dreptăţi, o revenire la normal după o aflare mai bine de jumătate de secol a ţinutului moldav în componenţa unui imperiu, creat artificial, după cum se ştie, cu un regim totalitar comunist.

Potrivit lui Snegur, evenimentul destrămarea imperiului sovietic a mai constituit un grad înalt de responsabilitate pentru prezentul şi viitorul statului moldovenesc independent, pe care urma mai întâi să-l creăm.

Amintim că la 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al acestei republici. De la 3 septembrie 1990 deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu