Smirnov avertizează că va aplica forţa dacă discuţiile cu Chişinăul nu vor avea loc pe picior de egalitate cu Tiraspolul

Embed:

Tiraspolul nu se lasă bătut. Liderii separatişti vor în continuare să discute numai pe picior de egalitate. Despre "principiile negocierilor cu Chişinăul" va discuta astăzi, 3 octombrie, Comisia pentru asociaţii comunitare şi politică informaţională a aşa-numitului parlament transnistrean. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat vara aceasta, la cererea liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi urmează să fie aprobat, în timpul apropiat, de Sovietul Suprem.

Conform proiectului de lege, scopul principal al negocierilor este normalizarea relaţiilor între cele două maluri ale Nistrului, având la bază recunoaşterea suveranităţii şi a voinţei locuitorilor din regiune, exprimată în cadrul referendumurilor la care majoritatea covârşitoare a populaţiei din Transnistria a votat pentru independenţa faţă de Chişinău.

În document se menţionează, de asemenea, că Tiraspolul intenţionează să poarte tratative cu autorităţile de la Chişinău pe picior de egalitate şi fără a se recurge la aplicarea forţei sau la diverse forme de presiune. Totodată, Tiraspolul îşi rezervă dreptul să ia măsuri de apărare în cazul unor ameninţări la adresa independenţei sale.

În proiectul de lege se mai menţionează că tratativele sunt conduse de liderul administraţiei de la Tiraspol, care adoptă deciziile finale referitoare la soluţionarea conflictului.

Aşa-numitul ministru de Externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebceak, a declarat, anteriror, că documentul nu are nicio legătură cu reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, ci are scopul, în primul rând, de a explica locuitorilor din regiune principiile respectate de partea transnistreană în cadrul negocierilor. Chişinăul, la fel ca şi comunitatea internaţională, nu recunoaşte legile din regiunea transnistreană.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu