Şmecheria unor agenţi economici nu are limite. Cum sunt duşi în eroare cumpărătorii unei reţele de supermarketuri din ţara noastră (VIDEO)

Embed:

Şmecheria unor agenţi economici atinge noi cote. Jurnaliştii noştri au deconspirat o reţea de supermarketuri care îşi duce în eroare cumpărătorii. Mai exact, magazinele pun la dispoziţia clienţilor pungi pe care este inscripţionat "biodegradabil". În realitate, acestea sunt din plastic şi nici pe departe nu pot fi numite produse ecologice.

Un specialist a fost rugat să facă un mic test şi să explice care este diferenţa dintre punga din plastic din magazin şi una biodegradabilă adusă din România: "Testul constă în introducerea pungilor în apă clocotită. După studiile efectuate pungile bio se descompun într-un minut, iar cele din plastic rămân intacte". 

La câteva minute după ce ambele pungi au fost lăsate în apă clocotită, s-a înregistrat procesul de descompunere doar la punga ecologică din România.

"Şi-a schimbat semnificativ culoarea, a devenit mai moale, mai fragilă. S-a făcut o gaură, iată uitaţi-vă singură îşi produce ruptura", a explicat Gavril Gîlcă, expert deşeuri toxice.

La pretinsa pungă biodegradabilă doar s-a încălzit materialul, iar rezistenţa a rămas aceeaşi şi la 100 de grade: "Celelalte au rămas neschimbate, chiar în apă ele îşi păstrează acel foşnet".

Administratorul supermarketului spune că nu a ştiut că vinde pungi care, de fapt, nu sunt biodegradabile.

"- Ca consumator am observat că înainte nu era indicat "biodegradabil" pe aceste pungi, acum recent această inscripţie a apărut. - Deja luăm legătura cu furnizorul şi să vedem din ce cauză este indicat biodegradabil, după care o să vedem care este răspunsul", a precizat Liviu Noroc, administrator market.

Dacă se va convinge că produsul este neconform, administratorul promite că va scoată din vânzare pungile.

De la începutul acestui an a intrat în vigoare o Lege care interzice folosirea pungilor din plastic. Documentul prevede eliminarea treptată a acestor produse din magazine. Pentru început au fost interzise pungile mai groase de 50 de microni. 

Din ianuarie 2020 nu vor putea fi folosite deja cele mai subţiri de 50 de microni, iar din 2021 cele care au o grosime mai mică de 15 microni.

Potrivit specialiștilor, o pungă din plastic se descompune în 500 de ani. Una biodegradabilă, însă, se transformă în îngrășămînt mineral în cel mult un an.

Pe aceeaşi temă