Slusari vine cu ACUZAŢII GRAVE: Igor Dodon pregăteşte o manipulare financiară în care să fie implicată BNM

Igor Dodon pregăteşte o manipulare financiară în care să fie implicată Banca Naţională. Şi asta pentru că preşedintele nu doreşte anularea legii care pune pe umerii cetățenilor consecinţele fraudei bancare, aşa cum a promis în campania prezidenţială din 2016. Despre asta avertizează vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari. 

Preşedintele Igor Dodon şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Lupei, nu au răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile lui Alexandru Slusari. 

Vom continua să achităm din bugetul de stat sume duble furate de la noi, a declarat Slusari. În perspectivă, aceste sume vor depăși anual un miliard de lei, iar Banca Națională ar întoarce în buget o parte din venitul net.

"Se propune un tertip, un mișmaș prin care este impus șeful Băncii Naționale să vină cu un proiect cu privire la modificarea legii Băncii Naționale astfel încât să fie posibil tehnic ca Banca Națională să achite o parte din venit venitul net în buget. Dodon trebuie să explice alegătorilor de ce patru ani nu a îndeplinit una din principalele promisiuni privind anularea legii miliardului."

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a confirmat că, într-adevăr, în prezent, se lucrează la unele modificări de lege, dar a îndemnat politicienii să fie atenţi în declaraţii, pentru că în curând, lucrurile vor fi anunţate public.

"Eu nu aşa vrea să alerg înaintea trenului până când nu este o decizie finală, până când nu este semnat acordul, eu nu voi intra în detalii privind aceste modificări. Eu îndemn şi politicienii atunci când vorbesc de lucrurile acestea să abordeze subiectul acesta cât se poate de responsabil."

Preşedintele Igor Dodon şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Carmena Lupei, nu au răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile lui Alexandru Slusari. Iar deputatul socialist Vasile Bolea i-a luat apărarea lui Igor Dodon, liderul informal al socialiştilor.

"Suntem într-un an electoral, acum vor fi acuzaţii peste acuzaţii doar ca pentru că cineva să prindă puncte sau popularitate."

Alexandru Slusari susţine că Igor Dodon nu doreşte anularea "legii miliardului" care pune pe umerii cetățenilor consecinţele fraudei bancare, aşa cum a promis în campania prezidenţială din 2016. Atunci, Dodon spunea că va renunţa la garanțiile financiare în sumă de peste 13 miliarde de lei acordate de Guvern şi transformate în datorie publică.

"Vă promit că una din primele acţiuni va fi legea care a fost aprobată în baza hotărârii votată de doamna Sandu va fi anulată."

Conform Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat, BNM a acordat credite de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale şi "Unibank", implicate în frauda din sistemul bancar, în sumă de peste 13 miliarde de lei. Aceste instituţii financiare au fost lichidate. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, până în 2019, au fost recuperate 2,3 miliarde de lei din frauda bancară. Din această sumă, 1,2 miliarde de lei reprezintă active proprii ale BEM, Banca Socială şi "Unibank", iar restul banilor au fost obţinuţi din titlurile executorii.

loading...

Lasă un comentariu