SLUSARI LANSEAZĂ NOI ACUZAŢII. Sunt vizaţi Leancă, Drăguţanu, Candu şi Arapu

Embed:

Membrii comisiei parlamentare de achetă privind devalizarea sistemului bancar solicită anchetarea penală a lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Anatol Arapu. Potrivit preşedintelui comisiei, Alexandr Slusari, cei patru au comis neglijențe grave în serviciu, ceea ce ar fi dus la sustragerea banilor din sistemul bancar, în anul 2014.

Potrivit documentului publicat pe facebook de către deputatul PPDA, o parte din componenţa Guvernului din 2014, adică premierul de atunci, Iurie Leancă, ministrul Economiei Andrian Candu, ministrul Finanţelor Anatol Arapu, dar şi fostul Guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu, nu au administrat corect criza bancară. Mai mult, membrii comisiei parlamentare de anchetă au ajuns la concluzia că în perioada acordării garanţiei de stat, cele trei bănci BEM, Unibank şi Banca Socială au activat fără o administrare specială, ceea ce a dus la sustragerea banilor din sistem. Votul pentru acordarea garanţiei de stat a fost dat inclusiv de premierul Maia Sandu, care pe atunci era ministrul al Educaţiei numită încă de Guvernul Filat.

Deputaţii blocului ACUM şi cei din PSRM, care fac parte din această comisie, au decis să solicite Procuraturii Generale şi Ministerului de Interne să pornească urmărirea penală pe numele celor patru, fiind acuzaţi de neglijenţă crasă în serviciu. Reprezentanţii Serviciului de presă al Procuraturii Generale ne-au declarat că demersul deputaţilor nu a ajuns încă la instituţie.

Până în acest moment, doar fostul ministru al Economiei, din Guvernul condus de Iurie Leancă, a comentat acuzaţiile. Andrian Candu a declarat pentru postul nostru de televiziune că cele invocate sunt nimic altceva decât speculaţii şi aberaţii, şi nu exclude că îl va ataca pe Slusari în judecată.

"Banii au fost alocaţi de Banca Naţională celor trei bănci care aveau probleme, doar după ce Banca Naţională a introdus administrarea specială. Guvernul a decis să garanteze acel împrumut de la Banca Naţională doar în funcţie de nevoile şi necesităţile. Voi examina posibilitatea de a-l acţiona în judecată pentru prejudiciile care sunt aduse", a spus ANDRIAN CANDU, deputat PDM .

Anterior, Iurie Leancă inclus şi el pe lista lui Slusari a declarat că acuzaţiile care i se aduc privind implicarea sa în frauda bancară sunt aberații politice debitate de diletanți şi că această comisie parlamentară nu are scopul de a elucida ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar, ci de a denigra fostele guvernări.

Ceilalţi menţionaţi de deputatul PPDA, adică Anatol Arapu şi Dorin Drăguţanu nu au fost de găsit pentru a ne oferi o reacţie.

Anterior, Alexandr Slusari declara că fostul premier Vlad Filat a blocat salvarea Băncii de Economii, pas care putea fi făcut la începutul anului 2013, prin capitalizarea instituţiei. Potrivit datelor Procuraturii Anticorupție și Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale, aproape 2,3 miliarde de lei au fost recuperate până în 15 iunie 2019. Din această sumă, 1,2 miliarde de lei reprezintă active proprii ale BEM, Banca Socială şi Unibank, care au fost lichidate, iar restul banilor au fost obţinuţi din titlurile executorii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu