Slujbă la Catedrala Mitropolitană din Chişinău oficiată afară

Embed:

În pofida vremii reci şi mohorâte, zeci de credincioşi au mers la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Chişinău, care a fost oficiată afară.

Slujba de la Catedrală a fost una obişnuită şi a avut aceeaşi durată, deşi a fost afară unde era bătea vântul şi ploaia cernea mărunt. Oamenii, care au stat departe unul de altul, s-au rugat pentru sănătate şi pace. Enoriaşii au uitat însă de distanţa socială în momentul împărtăşaniei. Preoţii au folosit o singură linguriţă şi i-au îndemnat pe credincioşi să deschidă gura mai tare, ca să le dea vinul şi pâinea sfinţită.

"Deschideţi gura mare şi ţineţi capul pe spate ca să putem pune... "

Oamenii care au venit azi la slujbă spun că este foarte important să se ţină liturghii mai ales în această perioadă.

"Am venit şi am îngheţat aici. Au trebuit să anunţe la televizor ca lumea să se îmbrace bine, pentru că slujba va fi afară şi va fi frig."

"Astăzi s-a ţinut slujba afară, cu condiţiile care s-au creat, bogdaproste. Dă Doamne să fie măcar aşa, pentru că poate să nu fie nici afară slujbele. Bunul Dumnezeu să fie cu noi şi noi să fim smeriţi, să nevim la împărtăşanie, la mărturisire. "

Feţele bisericeşti dau asigurări că nu există vreun pericol atunci când oamenii primesc împărtăşania din aceeaşi linguriţă, dar, în acelaşi timp, îndeamnă în continuare enoriaşii să respecte recomandările medicilor şi regulile de igienă.

PS SILUAN, Episcop de Orhei: "În istoria bisericii noastre încă nu s-a întâmplat ca vreun preot sau vreun credincios să se fi molipsit de la sfântul potir. Bineînţeles, îndemnăm pe toţi creştinii, toţi oamenii să răspundă cu responsabilitate indicaţiilor specialistului şi să încercăm să arătăm dragostea şi grija pentru apropiaţii noştri, să ne protejăm unul pe celălalt."

Autorităţile au recomandat ca şi slujbele din weekend-ul următor să fie oficiate în aer liber. La Biserica Sfântul Dumitru din Capitală preoţii au purtat şi măşti de protecţie.

Iar în localitatea Ratuş, din raionul Criuleni, de pildă, preotul dezinfectează permanent cu spirt linguriţa cu care împărtăşeşte enoriaşii. Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc în această duminică Sfinții 40 de Mucenici.

Totodată, creştinii marchează şi Duminica Sfintei Cruci, consemnată în cea de-a treia duminică din Postul Mare. Slujbele au inclus o cinstire specială a Crucii, care îi pregătește pe credincioși pentru amintirea Răstignirii din timpul Săptămânii Patimilor și pentru Învierea Domnului.

 

loading...

Lasă un comentariu