Slujba de Crăciun la Catedrala Naşterea Domnului din Capitală. Zeci de enoriași au mers la biserică să se roage (FOTOREPORT)

Embed:

Catedrala Naşterea Domnului din Capitală a fost astăzi neîncăpătoare. Zeci de enoriaşi au venit dis-de-dimineaţă pentru a participa la slujba de Crăciun pe stil vechi. Sfânta liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir. Însă, printre enoriaşi, nu s-a numărat niciun demnitar de rang înalt, aşa cum se întâmpla în anii precedenţi.

De Crăciunul pe stil vechi, majoritatea enoriaşilor au spus că s-au rugat pentru sănătate, pace în ţară, dar şi în întreaga lume.

"Pentru sănătate, pentru pace pe pământ". 

"Pentru ca să fie toţi fericiţi, să aibă pace sufletească şi un an cât mai frumos".

"Pentru ca Dumnezeu să ne ierte greşelile noastre şi slăbiciunile noastre". 

Soţii Petroşişin din Capitală spun că s-au rugat pentru un viitor mai bun acasă. Şi asta pentru ca ei şi cei doi copii ai lor, de trei şi, respectiv, şase ani să nu fie nevoiţi să plece în străinătate.

"Să fie bine şi să avem un viitor mai bun. Ne străduim aici să fim, ne luptăm", a spus locuitoarea Capitalei, Malvina Petroşişin.

Cuplul spune că marchează Crăciunul pe stil vechi, întrucât au moştenit tradiţia de la părinţi.

"Păstrăm tradiţia din moşi-strămoşi, care am prins-o chiar de acasă, de la părinţi", a povestit locuitoarea Capitalei, Malvina Petroşişin.

La finalul liturghiei, Înaltpreasfinţitul Vladimir a adresat un mesaj credincioşilor.

"Doresc ca micuţul Hristos, care s-a născut în ieslea Betleem-ului să se nască în fiecare an din nou şi din nou în sufletele voastre, ca să fim împreună cu el", a comunicat mitropolitul Moldovei, Vladimir.

Mitropolitul Vladimir a împărţit cadouri enoriaşilor: adulţii au primit calendare, iar cei mici - dulciuri. 

De Crăciun, pe la casele gospodarilor vin colindătorii, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. În unele localităţi, există tradiţia ca preotul să meargă cu icoana, binecuvântând casele şi creştinii. Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul, iar cei buni îl văd pe  Dumnezeu stând cu sfinţii şi îngerii la masă. Se zice că un copil născut în această zi va fi norocos toată viaţa.

loading...

Lasă un comentariu