Şleahtiţchi: Instituţiile de învăţământ vor fi supuse unei ierarhizări

Instituţiile de învăţământ din Republica Moldova vor fi supuse unei ierarhizări bazată pe criterii de calitate şi performanţă. Despre aceasta a menţionat într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi.

"În spiritul Codului Educaţiei, în Moldova va apărea o Agenţie naţională pentru asigurarea calităţii în învăţământ, care va elabora standardele ştiinţei de calitate din care vor izvorî criteriile de performanţă ce vor sta la baza raiting-ului instituţiilor din acest domeniu", a declarat ministrul.

De asemenea, Mihai Şleahtiţchi a spus că, potrivit acestor criterii, în fiecare, an societatea va şti care instituţii de învăţământ sunt cele mai bune şi care sunt codaşe, în funcţie de locul pe care îl vor avea în acest clasament naţional.

"Care vor fi criteriile vă pot spune doar în linii mari, pentru că urmează ca nişte grupuri de lucru, membri ai acestei Agenţii să răspundă concret la această întrebare. Totuşi, ele ar putea fi următoarele: performanţa elevilor la nivel regional, naţional, internaţional (locurile pe care le vor ocupa ei la diferite olimpiade, concursuri, competiţii); mobilitatea academică naţională şi internaţională a cadrelor didactice din respectiva instituţie; proiecte naţionale şi internaţionale câştigate; dotarea instituţiei cu carte, laboratoare, ateliere, săli didactice specializate; starea infrastructurii şcolare; climatul socio-afectiv din cadrul acestei instituţii; nivelul de coruptibilitate a instituţiei", a mai adăugat Şleahtiţchi.

Potrivit Ministrului Educaţiei, în funcţie de locul pe care îl vor avea instituţiile în clasament naţional, ele vor beneficia de sume diferite de bani: "Va conta foarte mult imaginea pe care instituţia o va avea în societate. Dacă o instituţie anume pe parcursul anilor se va găsi, în permanenţă, pe ultimele poziţii se va produce dispariţia sau moartea firească a acestia".

Codului Educaţiei cuprinde circa 70 de pagini şi sunt anexate circa 120 de avize de la specialiştii din ţară, cei străini, organisme internaţionale, inclusiv de la partenerii de dezvoltare, potrivit lui Şleahtiţchi. Codul urmează a fi supus dezbaterilor în cadrul Guvernului, apoi în Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu