Situaţii amiabile între şoferi. Poliţia nu va mai interveni în cazul accidentelor minore

Embed:

Şoferii implicaţi în accidente minore, fără victime, nu vor mai bate drumul la poliţie. Ei vor completa doar formulare oferite de asigurator şi vor fi scutiţi de amenzi. Asta prevede un proiect de lege elaborat de Ministerul de Interne. Mecanismul va funcţiona însă doar în cazul în care conducătorii auto deţin poliţă de asigurare.

"Includerea unui formular de constatare amiabilă care urmează a fi completat de către participanţii la accident de ambii conducători cu indicarea cărorva circumstanţe ale accidentului, datele din poliţa de asigurare, defecţiunilor cauzate", a spus secretarul Consiliului pentru Securitatea circulaţiei rutiere, Viorel Bulmaga.

Companiile de asigurări sunt de acord cu noile prevederi, dar cer să fie stabilit clar ce înseamnă accident minor şi care este limita pagubelor materiale în acest caz.

"Participanţii la trafic, în cazul în care există o daună de până la 10 sau 15 mii de lei , atunci proiectul ar fi altfel şi riscurile ar fi mult mai mici . Actualmente o asemenea limită nu este. Testul de alcoolemie , proiectul nu face referinţă la acest capitol", a declarat directorul companie de asigurare, Vlad Ştirbu.

Şi şoferii salută iniţiativa.

"Eu sunt total de acord fiindcă economisim o gramada de timp."

"Poţi să soluţionezi problema pe loc fără să deranjezi poliţia."

În România, mecanismul de constatare amiabilă a fost pus în aplicare în 2009. Experţii susţin, de atunci, situaţia în trafic s-a schimbat considerabil.

"Până în 2009 asistam la cozi uriaşe la birourile de constatare. Acum acest lucru nu se mai întâmplă şi mai mult decât atât asistăm la o fluidizare", a declarat expertul în circulaţia rutieră, România, Emil Razvan-Gatej.

Anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate în jur de 11 mii de accidente minore. Cheltuielile pentru deplasarea poliţiei la faţa locului s-au ridicat, anul trecut, la peste două milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu