SITUAŢIE ÎNGRIJORĂTOARE în satul Vălcineţ. Primarul acuză medicii de neglijenţă în cazul bolnavilor de hepatita A

Embed:

Locuitorii satului Vălcineţ, din raionul Călăraşi, se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare. Şi asta pentru că numărul bolnavilor de hepatită virală A a ajuns la 14, iar 10 dintre aceştia sunt încă spitalizați. Primarul satului acuză medicii din localitate că nu au reacționat corespunzător în acest caz. 

Veronica Muntean spune că abia peste o săptămână de la apariția primelor simptome s-a confirmat că fiica sa de șase ani are hepatită. Femeia a mers la medicul de familie după ce, într-o noapte, fetița a avut febră de peste 39 de grade. Medicul i-a prescris pentru cinci zile tratament împotriva răcelii, care nu a ajutat-o.

"Era tare slabă, nici nu putea să meargă. M-am dus la spital și am spus că vreau să dau analize și mi s-a spus că medicul de la laborator este în concediu, să venim după ce o să iasă din concediu. Peste două zile trebuia să iasă", a spus Veronica.

Șeful Oficiului Medicilor de Familie din Vălcineț susține că toate cazurile de hepatită au fost depistate în fază inițială. Primarul satului crede însă că medicii nu au reacționat corespunzător.

"Hepatita virală A a fost depistată în stadii precoce, incipiente, nu-s cazuri grele, sunt medii sau uşoare. Aici avem probleme multe referitoare la lucrul pe care l-a făcut centrul de sănătate şi medicii de familie. Problema cea mare este că, totuşi, Centrul de sănătate ar trebui mai multă atenţie", a declarat primarul satului Vălcineț, Alexandru Curmei.

Deocamdată nu este clar care e sursa infecţiei. Versiunea că aceasta ar putea fi apa din localitate nu s-a confirmat. Totuşi, apa din 60 de fântâni a fost dezinfectată.

În prezent, 40.000 de moldoveni sunt bolnavi de hepatită. Numai în 2013, au fost depistate peste 1.700 de cazuri noi. În top este hepatita virală A, cu aproape 42%.

Şi în acest an, numărul îmbolnăvirilor a crescut. În şapte luni ale lui 2014, s-au înregistrat de trei ori mai multe cazuri de hepatită virală A, comparativ cu 2013.

Medicii avertizează că maladia poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă, iar celelalte trei tipuri - prin sterilizarea instrumentelor de lucru şi imunizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu