Situaţie fără precedent în justiţia moldovenească. Dorel Musteaţă admite că am putea avea două componențe ale CSM

Embed:

Situaţie fără precedent în justiţia moldovenească. Şeful interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, admite că am putea ajunge în situația în care să avem două componențe ale CSM. Musteață vorbește despre membrii CSM demiși, dar care au contestat decizia și componența nouă care va fi desemnată săptămâna viitoare de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Actualii membri, chiar dacă au fost demiși, au încercat să se întrunească, dar din lipsă de cvorum au fost nevoiți să amâne ședința.

La şedinţa planificată s-au prezentat şapte din cei zece membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Fiind întrebat ce urmează în continuare, şeful interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă a răspuns:

"- O să avem două CSM-uri? - Probabil că vom avea, dacă judecătorii vor pleca şi vor vota", a menţionat Dorel Musteaţă.

De menționat că la 25 octombrie, Adunarea Generală a Judecătorilor urmează să aleagă alţi membri CSM. Mai mult, magistrații insistă că decizia de demitere a membrilor CSM este una perfect legală. Și asta în condițiile în care Curtea Supremă de Justiţie a menţinut marţi hotărârea Curţii de Apel prin care CSM a fost obligat să organizeze întrunirea extraordinară a judecătorilor. Decizia CSJ este definitivă. Mai mult, Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Râşcani a respins săptămâna trecută solicitarea a cinci membri CSM, care au cerut anularea deciziilor de revocare a acestora din funcţii. Chiar şi aşa, preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, declară că nu recunoaşte deciziile adunării, pentru că nu a avut cvorum. Musteaţă, însă afirmă că nu poate dovedi acest lucru deoarece organizatorii Adunării Generale a Judecătorilor evită să prezinte listele participanţilor.

"După cum prevede regulamentul, originalul listei participanţilor la adunare şi originalul listei persoanelor, care au ridicat buletinele de vot nu sunt prezente la Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat Musteaţă.

De cealaltă parte, preşedintele Adunării Generale a Judecătorilor, Alexandru Gheorghieş, declară contrariul: "Toate listele, procesul verbal cu hotărârile adoptate la Adunarea Generală au fost transmise la secretariatul CSM-ului".

Expertul anticorupţie, Cristina Ţărnă, susţine că lucrurile în această situaţie vor fi mai clare, după ziua în care va fi convocată repetat Adunarea Generală a Judecătorilor.

"Lumina asupra acestei probleme pot să o facă doar instanţele de judecată, ceea ce se pare că ei au făcut. Ori altă etapă ar fi data de 25 octombrie, când se va convoca repetat Adunarea Generală a Judecătorilor. Dar dacă judecătorii se vor prezenta într-un număr mai mic decât la adunarea precedentă înseamnă că totuşi nu există susţinerea corpului judecătoresc", a punctat Cristina Ţărnă. 

Pe agenda şedinţei extraordinare de astăzi a CSM urma să fie examinată şi cererea de demisie a şefului Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă. Solicitarea acestuia, însă poate fi examinată doar în prezenţa lui. În absența lui, acest lucru se poate întâmpla la cererea în scris a lui Druță. Avocatul lui Druţă spune că acesta nu are de gând să se prezinte la următoare şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât membrii CSM ocupă acum ilegal fotoliile. Ion Druţă este cercetat penal în libertate într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. El neagă acuzaţiile procurorilor.

Lasă un comentariu