Situaţie DEZASTRUOASĂ la Bardar! Oamenii sapă gropi în grădini în lipsa unui sistem de canalizare

Embed:

Îşi sapă gropi în grădini pentru că nu au unde arunca apa menajeră. Cei mai mulţi dintre locuitorii satului Bardar, raionul Ialoveni, nu sunt conectaţi la o reţea de canalizare.

Doar 30 la sută din gospodării nu au probleme la capitolul dat, pentru că primăria nu dispune de suficienţi bani pentru a conecta întreaga localitate. 

Maria Luchiţa spune că de ani buni toată apa menajeră din gospodăria sa ajunge în grădină.

"Noi în grădini nu mai avem loc unde călcă de gropi, acum ni s-a spus să le facem de beton. În fiecare lună noi dăm 700 de lei pentru a curăţi câte două maşini şi în situaţia asta e toată lumea", a spus Maria Luchiţa. 

În aceeaşi situaţie sunt şi alte familii din satul Bardar.

Oamenii spun că procedează astfel pentru că nu au alte soluţii.

Din cauza acestei probleme, localniciii spun că apa din fântâni nu este potabilă.

Primarul satului Bardar, Petru Plugaru, recunoaşte că această problemă există de mai mulţi ani.

"Noi o parte din sat, 30 de procente undeva este constituit un sistem deacum şi conectat la staţia de epurare a vinăriei Bardar. Primăria a elaborat documentaţia de proiect şi de aviz pentru restul localităţilor şi gospodăriilor din localitate care la moment el este făcut toate expertizele . Îl avem dar nu avem finanţare", a spus primarul Petru Plugaru. 

Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică avertizează că gestionarea incorectă a deșeurilor poate provoca probleme grave de sănătate.

"Prin sol aceste deșeuri lichide nimeresc iarăși în aceleași fântâni. În cazul respectiv mai avem și chiar aceleași legume, lumea mai udă și mai are împrejur fel de fel de legume și le udă cu acea apă care în rezultat nimerește în aceleași legume și respectiv în organism. De aceea se primește un cerc vicios, ceea ce eliminăm aceiași și consumăm", a declarat medicul igienist, Tudor Puiu. 

În satul Bardar locuiesc aproximativ 5.100 de oameni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu