Situaţie critică în Donbas: Cinci militari au murit, iar alţi opt sunt răniţi. Kievul cheamă Moscova de urgenţă la negocieri

Embed:

Kievul invită Moscova la o rundă de negocieri pe tema soluţionării conflictului din estul ţării. Iniţiativa vine din partea premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk şi este susţinută şi de către preşedintele Poroşenko. Propunerea a venit la scurt timp după ce NATO a avertizat despre o mobilizarea militară de amploare în estul separatist al Ucrainei, cât şi pe teritoriul Federaţiei Ruse. 

"Avem informaţii despre o mobilizare militară atât în Ucraina cât şi în Rusia. Vorbim despre trupe şi echipament militar, artilerie şi sisteme de apărare aeriene foarte moderne", a declarat secretar general al NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, s-a întâlnit la Kiev cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Cei doi au discutat despre organizarea unor discuţii cu Moscova pentru soluţionarea conflictului din estul ţării. La întrunire ar urma să participe reprezentanţii Poloniei, ai Germaniei şi ai Franţei.

Între timp, în regiunea Donbas situaţia rămâne critică. Cinci militari au murit, iar alţi opt au fost răniţi. Rebelii au deschis focul de peste 30 de ori asupra poziţiilor trupelor guvernamentale. Autorităţile ucrainene acuză Rusia de tensionarea situaţiei în estul ţării.

"Principalele puncte ale acordului de la Minsk, și anume restabilirea controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, încetarea furnizării de arme din Federația Rusă și retragerea armatei ruseşti și a teroriștilor de pe teritoriul ucrainean, nu au fost îndeplinite", a spus premierul ucrainean.

În context, NATO a cerut Federaţiei Ruse să contribuie la implementarea unui acord paşnic şi să-şi retragă trupele. Peste 4000 de oameni au murit în Ucraina de la declanşarea conflictului în luna aprilie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu