Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore: În trei puncte de trecere se semnalează trafic intensiv

Poliția de Frontieră informează că pe parcursul celor trei luni de vară, în unele puncte de trecere a frontierei de stat și în anumite perioade de timp se înregistrează un flux majorat al unităților de transport, fapt ce condiționează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare. La ora actuală în trei puncte de trecere se semnalează trafic intensiv.

În această dimineață, de la ora 05:30  au început să crească timpii de așteptare în punctul de trecere comun Palanca și să se majoreze numărul de mașini, peste 70 de autovehicule. Către ora 07:40 numărul de mijloace de transport după barieră a fost redus la 30 de autovehicule. În aceste condiții, cele patru autorități de frontieră și vamale din R.Moldova și Ucraina au dispus toate măsurile necesare pentru fluidizarea traficului, printre care deschiderea spre circulație a tuturor pistelor de control, inclusiv o parte din flux a fost direcționat pe câteva benzi de pe sensul de intrare în țară. Estimativ acest trafic intensiv se va menține cel mult o oră. 

Pe traseul tranzit ce leagă cele două puncte de trecere Tudora și Starokazacie s-a format o coloană de mașini, care sunt în așteptare la intrarea în Ucraina. Rândul format se finisează pe teritoriul R. Moldova, după barieră fiind circa 50 de mașini. Astfel, propunem călătorilor să aleagă din start, pentru ieșirea din țară,punctul de trecere comun Palanca.

Circulație îngreunată este și în punctul de trecere Criva, la ieșirea din țară sunt circa 40 de mașini. În acest sens, recomandăm călătorilor la traversarea frontierei în regiunea în cauză să opteze pentru cel mai apropiat punct de trecere Larga-Kelmențî, care activează în regim normal.

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 83 793 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 45 943 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 47 625 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 18 042  traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculate în RM – 9 033 traversări autovehicule.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 12 815 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 12 419 traversări persoane;
PTF Cahul – 7 070 traversări persoane;
PTF Otaci - 7 059 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 6 481 traversări persoane;
PTF Sculeni - 6 139 traversări persoane;
PTF comun Palanca - 5 958 traversări persoane;
PTF Tudora - 5 913 traversări persoane.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere:
- mărirea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
- folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
- menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației;
- intervenția în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul sediului central al IGPF;
- instalarea corturilor anticaniculă în cele mai tranzitate puncte de trecere, unde călătorilor le sunt asigurate asistență medicală și apă potabilă;
- intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
- verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
- îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
- pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
- în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
- manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Lasă un comentariu