Situaţia exporturilor în Rusia, examinată la Guvern cu uşile închise. Baliţchi a făcut o solicitare Moscovei

Embed:

Serviciul Vamal a cerut colegilor de la Moscova să verifice acuzaţiile unor agricultori care se plâng pe faptul că exportul în Rusia ar fi fost monopolizat de o singură firmă. Acest lucru l-a anunţat şeful Vămii moldoveneşti, Tudor Baliţchi, după o şedinţă specială, convocată de premierul Iurie Leancă.

După şedinţa cu uşile închise, care a durat aproape trei ore, Tudor Baliţchi a declarat că Servicul Vamal rus va examina situaţia în regim prioritar.

"Dânşii au promis până în ziua de astăzi seara, maxim până mâine la prânz situaţia va fi determinată şi în cazul în care sunt acţiuni ilegale, atunci să fie stopate", a declarat Tudor Baliţchi.

Exportatorii susţin că o companie din Moldova ar fi obţinut dreptul exclusiv de la Serviciul Vamal din Rusia de a elibera certificate fitosanitare. Preţul este de 600 de dolari pentru fiecare lot de fructe şi legume.

"Prin această schemă agricultorii, exportatorii, sunt nevoiţi la trecerea hotarului cu Rusia să achite multe plăţi neoficiale care ajung la 1.000 de dolari pentru fiecare maşină", a declarat preşedintele Uniunii Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari.

Rusia este principala piaţă de desfacere pentru produsele agricole moldoveneşti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu