Situaţia din sud-estul Ucrainei se datorează pasivităţii Kievului şi moştenirii lăsate de Ianukovici

Embed:

Actualele autorităţi de la Kiev, dar şi politicile promovate de fostul preşedinte ucrainean Victor Ianukovici au adus ţara la situaţia în care s-a pomenit, de această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika de la Publika TV.

Deputatul Mihai Godea, membru al Comisiei securitate naţională şi ordine publică  a menţionat că noua guvernare a Ucrainei a întârziat prea mult cu declanşarea unor acţiuni de combatere a separatismului.

"Cred că autorităţile de la Kiev au aşteptat prea mult, trebuiau să ia nişte măsuri până ca forţele din Rusia să întreprindă aceste acţiuni", a declarat deputatul Mihai Godea.

Directorul de programe al Institutului de Politic Publice Arcadie Barbăroşie crede că ţara a fost slăbită de protestele prelungite de pe Maidan, dar şi de politicile promovate de către administraţia preşedintelui fugar Victor Ianukovici.

"Protestele care au început anul trecut pe Maidan au slăbit ţara, ţara a slăbit nu doar datorită maidanului dar şi a politicilor lui Ianukovici. La nivel înalt şi mediu în administraţia lui Victor Ianukovici erau oameni controlaţi de  serviciile inteligente ruse. Dacă s-a ajuns la faptul că s-a făcut un apel la cetăţenii Ucrainei ca să doneze pentru armată, atunci este ruşine mare. Lucrurile nu sunt simple deloc. Guvernarea de al Kiev trebuia să consolideze armata şi să încerce să riposteze acţiunile ruşilor", a spus directorul de programe IPP Arcadie Barbăroşie.

Comentatorul politic Olga Nicolenco este de părere că puterea de la Kiev a făcut prima eroare când nu a fost mai fermă după intervenţia Rusiei în Crimeea.

"Ei au întârziat lamentabil cu riposta şi asta s-a observant în Crimeea. Tu întelegi că în momentul în care ei s-au băgat în Crimeea ei nu au zis nimic. Nu te poţi aştepta ca cel care a dat buzna nu se va opri", a relatat comentatorul politic Olga Nicolenco.

Invitaţii mai spun că situaţia din Ucraina prezintă un real pericol şi pentru Moldova, iar guvernul de la Chişinău trebuie să fie pregătit pentru cel mai prost scenariu.

"Trebuie să fim vigilenţi fiindcă pericolul militar este real. Şituaţia Moldovei cu Crimeea are mai multe părţi comune. Şi aici este armată, şi aici sunt regiuni care pot să ajute la ocuparea ţării în caz de conflict, şi aici este deja o structură de stat", a conchis fostul consilier prezidenţial, expert în domeniul minorităţilor etnice şi a cultelor,
Victor Grebenşcicov.

Publika.md aminteşte că autorităţile ucrainene au lansat operaţiunea antitero în estul ţării. Armata a luat deja sub control aerodromul militar din apropierea oraşului Kramatorsk, din regiunea Doneţk, ocupat anterior de separatişti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu